CE sprijină producţia cinematografică din România

Suportul financiar al Comisiei Europene este de 80 de milioane euro. Măsura permite producătorilor să cheltuiască până la 20 % din bugetul filmului. 

Cu 80 de milioane de euro a decis Comisia Europeană să sprijine producţia cinematografică din România.  Pe site-ul instituţiei se arată că banii vor fi folosiţi pentru a susţine dezvoltarea industriei cinematografice, a culturii şi a educaţiei cinematografice.

Educaţie care, după cum declară recent regizorul Cristian Mungiu, nu prea există. Regizorul „multi-premiat” a derulat chiar un proiect cu liceeni din Bucureşti pentru a-I învăţa ce înseamnă filmul de artă.

Comisia Europeană a aprobat aşadar schema autorităţilor române de acordare a unor împrumuturi fără dobândă sau a unor granturi nerambursabile pentru producţia de filme româneşti sau de filme realizate cu participare românească.

Împrumuturile vor fi acordate prin Centrul Naţional al Cinematografiei, a declarat pentru Mediafax, Eugen Şerbănescu, directorul instituţiei. „Banii sunt bineveniţi”, spune regizorul Răzvan Rădulescu. El precizează însă că finanţarea pentru filme nu se obţine extrem de uşor de la CNC. De altfel, încă din 2004 regulamentul de organizare a concursurilor Centrului Naţional al Cinematografiei a fost subiect de discuţii aprinse.

În ultimii ani, producţiile de film româneşti au primit recunoaştere internaţională la majoritatea festivalurilor internaţionale de film. Printre acestea se numără: „Eu când vreau să fluier, fluier”, „Poliţist, adjectiv”, şi „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”.

Comisia a constatat că, în baza criteriilor culturale definite de către autorităţile române, ajutoarele vor fi direcţionate spre producţii culturale. Mai mult, măsura permite producătorilor să cheltuiască până la 20 la sută din bugetul filmului în cadrul Spaţiului Economic European, nu numai în România.

 
Magazin European cu Andreea Pietroşel