Berlinala: Un western à la carte

true-grit-2.jpg

Jeff Bridges în „True Grit“ (Foto: Berlinale)

La Berlin a început cea de-a 61-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului. Între 10 şi 20 februarie vor rula aproape 400 de filme. România este prezentă cu două filme de scurt metraj.Festivalul internaţional al Filmului de la Berlin a fost inaugurat, joi, cu un western cum scrie la carte. Puţin tragic, puţin comic dar şi uşor melodramatic, totul încadrat în acel peisaj legendar în care se celebrează începuturile civilizaţiei în lumea nouă.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Filmul de deschidere al Berlinalei, „Adevăratul curaj“ (True Grit) a fost realizat de fraţii Coen (Joel şi Ethan Coen). Un remake din 1969, în care John Wayne interpreta rolul principal. În filmul fraţilor Coen, Jeff Bridges parcă este un John Wayne nostalgic, reînviat, avînd trăsăturile eroilor clasici ai vestului sălbatic. Un erou care o ajută pe o tînără fată de 14 ani (Hailee Steinfeld) care vrea să-şi răzbune tatăl ucis de către un bandit.

Noul film al fraţilor Coen care a rulat în afara competiţiei, dar în progamul principal al celei de-a 61-a ediţii a festivalului, a fost nominalizat pînă acum pentru 10 premii Oscar.

Timp de 10 zile Berlinul va deveni capitala mondială a filmului. Aproape 20.000 de specialişti, producători, vedete, regizori, plus 4000 de jurnalişti acreditaţi din peste 120 de ţări vor urmări timp de 10 zile desfăşurarea festivalului care prezintă circa 400 de producţii cinematografice noi. Organizatorii şi-au propus să ilustreze noile tendinţe cinematigrafice, anumite formule tehnice avangardiste şi să ofere publicului exemple concludente pentru cinematografia experimentală. Asta însă nu în cadrul programului principal ci în diferitele secţiuni ale Berlinalei: Panorama, Forum, Berlinale special, Perspectivele cinematografiei germane etc.

În cadrul programului principal al Berlinalei vor rula 22 de filme. 16 se află în competiţie pentru marele premiu Ursul de aur respectiv pentru Urşii de argint. Filmele din competiţie vin din următoarele ţări: Argentina, Germania, Franţa, Marea Britanie, Iran, Israel, Luxemburg, Mexic, Olanda, Austria, Polonia, Republica Coreea, Rusia, Elveţia, Turcia, Ucraina, Ungaria, Uruguay şi SUA.

Juriul internaţional care va acorda premiile Berlinalei este prezidat de actriţa şi regizoarea Isabella Rossellini. Din juriu trebuia să facă parte şi regizorul iranian Jafar Panahi, distins în 2006 cu un Urs de argint pentru filmul său „Offside“.

Panahi nu va putea fi prezent la Berlin, deoarece a fost condamnat politic în Iran la 6 ani de închisoare şi la o interdicţie de a-şi exercita profesia timp de 20 de ani. Directorul Berlinalei, Dieter Kosslick a protestat împotriva măsurilor represive contra lui Panahi. În faţa presei Kosslick a declarat:

„Prezentăm în program, încă o dată, toate filmele lui, vom organiza şi o amplă dezbatere. Mai avem în program alte 4 filme iraniene. Cu alte cuvinte, Iranul va fi un subiect important al Berlinalei. In toate secţiunile festivalului. I-am scris şi ministrului iranian, i-am scris şi ambasadorului, am primit şi un răspuns. Pînă în prezent nu vor să-i dea drumul...“

Berlinala a fost umbrită de încă un incident - nelipsit de rezonanţe politice. Studioul cineastului german Cyril Tuschi a fost spart de necunoscuţi care i-au furat filmul documentar despre Mihail Hodorkowski care urmează să ruleze în cadrul festivalului. Spărgătorii i-au vandalizat biroul, dar n-au furat obiecte de valoare. O copie netitrată a filmului mai există şi va putea fi prezentată.

Regizorului i s-a recomandat să ceară protecţia poliţiei. Se crede că în spatele spargerii se află ori serviciul secret rus ori persoane apropiate puterii de la Moscova. Prin furtul peliculei spărgătorii au încercat să împiedice prezentarea acestui film extrem de critic faţă de situaţia actuală din Rusia.

România va fi prezentă în cadrul competiţiei cu două filme de scurt metraj: „Apele tac“ (31“) realizat de Anca Miruna Lăzărescu şi „15 iulie“ (12“) în regia lui Cristi Iftime. Miruna Lăzărescu ne-a declarat că abordează în „Apele tac“ tema trecerii frauduloase a frontierei în perioada comunistă.

Retrospectiva este dedicată anul acesta marelui regizor suedez, Ingmar Bergmann.

 
William Totok, Berlin