Berlinala, un veritabil forum politic

berlinala-afisul.jpg

Afişul Berlinalei.

Festivitatea de deschidere a Festivalului Internaţional al Filmului a fost şi manifestare de solidarizare cu regizorul iranian, Jafar Panahi, condamnat politic de către autorităţile islamiste de la Teheran.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

„În lumea unui realizator de filme visul şi realitatea se suprapun. Realizatorul foloseşte realitatea ca izvor de inspiraţie, zugrăvind-o în culorile fanteziei sale. Astfel, el crează un film care vizualizează lumii, visele şi speranţele sale.“ Cu aceste cuvinte şi-a început regizorul Jafar Panahi o scrisoare deschisă care a fost citită în faţa publicului prezent în palatul Berlinalei.

Jafar Panahi a fost condamnat la 2 ani de închisoare şi la o interdicţie de a-şi exercita profesia timp de 20 de ani. Adică, de acum încolo 20 de ani nu mai are voie să facă niciun film. Panahi urma să facă parte din juriul internaţional care desemnează cîştigătorii competiţiei.

În scrisoarea citită de preşedinta juriului internaţional, Isabella Rosselini şi comentată de directorul festivalului Dieter Kosslick, regizorul arată că de fapt deja în ultimii 5 ani i s-a interzis să facă filme, şi asta fără vreo decizie judecătorească. „Mie mi-au interzis să arunc privirile asupra lumii (...). Sper, însă, că după eliberarea mea, voi putea călători într-o lume fără frontiere geografice, etnice şi ideologice“, scria regizorul în scrisoarea deschisă, plină de acuzaţii directe la adresa regimului islamist.

În filmele sale criticile aduse fundamentaliştilor religioşi erau oarecum voalate artistic. Aşa şi în filmul său „Offside“ care a fost distins în 2006 cu un Urs de argint şi care astăzi a rulat din nou în cadrul programului principal al Berlinalei.

Filmul tematizează reglementările islamice prin care femeilor li se interzice accesul pe stadioane şi participarea la meciuri de fotbal. Interdicţia se justifică prin faptul că femeilor le este interzis în public să arunce o privire asupra unor bărbaţi îmbrăcaţi sumar. Sima Mobarak Shahi, Safar Samandar şi Shayesteh Irani joacă rolurile principale în această creaţie social-critică la adresa politicii oficiale de stat practicată într-o ţară în care secularismul constituie o crimă de stat.

La conferinţa de presă cu membrii juriului cei prezenţi şi-au exprimat speranţa că poate totuşi autorităţile de la Teheran îi vor da drumul lui Panahi şi acesta o să apară în cele din urmă la Berlin.

Primele filme din competiţie au abordat de asemenea teme politice. Astfel, regizorul JC Chandor a prezentat un veritabil thriller, „Margin Call“ în care a prelucrat mecanismele speculaţiilor financiare care, în ultimă instanţă, au provocat şi criza financiară mondială. Un rol principal în acest film american joacă cunoscutul actor Kevin Spacey.

Coproducţia mexicano-franco-poloneză, „Premiul“, realizat de Paula Markovitch, este a analiză fină a mecanismelor unei dictaturi. În cazul de faţă dictatura militară din Argentina. Filmul detaliază efectele comportamentului schizoid, impus de către adulţi ca o măsură de protecţie, în faţa unui aparat represiv omniprezent, asupra unui copil inteligent.

 
William Totok, Berlin