Annie Girardot: moartea unei actriţe iubite

annie-girardot.jpg

Annie Girardot .Reuters/Régis Duvignau

Actriţa franceză Annie Girardot s-a stins din viaţă, luni, în vârstă de 79 de ani. O disparitie previzibilă având în vedere că starul de teatru şi cinema suferea deja de mai bine de zece ani de maladia Alzheimer. O boală pe care de altfel nu încerca deloc s-o disimuleze.

Annie Girardot devenise simbolul luptei împotriva bolii Alzheimer. Refuzând să se ascundă, actrita populară se lăsa chiar filmată acum câţiva ani în cadrul unui documentar, film în care încearcă să-şi amintească, să evoce cum treptat şi-a pierdut memoria.

"La început, uiţi numele unui film sau al unui oraş. Apoi, uiţi numele bărbaţilor pe care i-ai iubit. Pe urmă vine un om îmbrăcat în halat alb şi îţi spune că eşti bolnavă, că-ţi pierzi memoria şi că n-o s-o mai recapeţi vreodată".

Filmul "Asta-i viata", difuzat la televiziunea franceză în 2006, urmărea să atragă atentia anturajului bolnavilor de Alzheimer cum să facă faţă consecinţelor acestei maladii care atinge 6 la sută din populaţia de peste 65 de ani. În afară de documentarul consacrat lui Annie Girardot, familia şi apropiaţii actriţei au publicat o serie de mărturii, de cărţi despre această cumplită boală.

Fata lui Annie Girardot a creat chiar o asociaţie pentru a colecta fonduri în favoarea cercetării ştiinţifice. Pentru moment, medicina nu a găsit vreun leac împotriva maladiei Alzheimer, boala evoluând trepat până la deces în circa zece ani de zile.

Annie Girardot a fost o actriţă iubită de public. De-a lungul unei cariere lungi şi frumoase, Girardot a fost răsplătită cu trei premii César şi două premii Molières.

Figură de marcă a anilor 70-80, Annie Girador a jucat alături de Luchino Visconti, Jean Marais, Alain Delon, Jean Gabin, Claude Lelouch ou Marcello Mastroianni.