Aniversare Victor Rebengiuc, în Piaţa Timpului şi la Muzeul Ţăranului Român

victor-rebengiuc-320967l.jpg

Victor Rebengiuc

Joi, 10 februarie 2010, maestrul Victor Rebengiuc împlineşte 78 de ani. Cu această ocazie, de la ora 14:00, marele actor de teatru şi film va primi o stea în Piaţa Timpului din Bucureşti, aflată în imediata vecinătate a magazinului Cocor şi a Centrului istoric al Capitalei.

Victor Rebengiuc este al doilea actor român, după Florin Piersic în luna ianuarie, care primeşte o stea pe replica bucureşteană a celebrei Walk of Fame din Los Angeles. La ceremonia publică din 10 februarie, Victor Rebengiuc va participa însoţit de reprezentanţii organizatorilor, Magazinele Cocor, Teatrul Metropolis şi Asociaţia de Turism a Municipiului Bucureşti.

În seara aceleiaşi zile, Victor Rebengiuc va fi sărbătorit şi la Muzeul Ţăranului Român. Astfel, de la ora 18:30, la Noul Cinematograf al Regizorului Român (sala Horia Bernea a MŢR), va avea loc o proiecţie specială cu unul dintre cele mai importante filme din strălucita carieră a actorului, Moromeţii (1987) de Stere Gulea.

Pe fondul unor mutaţii sociale – care se vor dovedi ireversibile –, filmul urmăreşte destrămarea unei familii ţărăneşti tradiţionale din Câmpia Dunării, în ultimii ani interbelici. Încercarea autoritară şi disperată a capului familiei, Ilie Moromete (Victor Rebengiuc), de a ţine pe loc această realitate eşuează. Odată cu Ilie Moromete, dispare un prototip social care a reprezentat secole de-a rândul societatea românească. Dispare, de fapt, o identitate care nu a mai fost înlocuită. Drama familiei Moromete este drama satului românesc.

Dr. Virgil Ştefan Niţulescu, directorul general al Muzeului Ţăranului Român, a declarat: „Cred că, de acum înainte, pentru foarte multe generaţii, Ilie Moromete va fi imaginat aşa cum l-a întruchipat Victor Rebengiuc. Moromete din filmul lui Stere Gulea este credibil, aşa cum sunt toate personajele jucate de acest actor cu geniu, pentru că maestrul Rebengiuc ştie să se apropie de fiecare rol în parte, construindu-i o personalitate unică, înţelegându-i fiecare gest şi fiecare gând.” 

Moromeţii a primit numeroase distincţii naţionale şi internaţionale, printre care: premii ACIN 1987 – Marele Premiu, Premiul pentru imagine (Vivi Drăgan Vasile), Premiul pentru interpretare masculină (Victor Rebengiuc), Premiul pentru costume (Svetlana Mihăilescu), Premiul pentru muzică (Cornelia Tăutu), Premiul pentru montaj (Mircea Ciocâltei), Diplomă de onoare (Luminiţa Gheorghiu) –, Premiul pentru interpretare masculină (Victor Rebengiuc) la Festivalul de la San Remo (Italia), 1988; Premiul III „Ciorchinele de bronz” şi Premiul pentru interpretare masculină (Victor Rebengiuc) la Festivalul de la Santarem (Portugalia), 1988.

La proiecţia-eveniment de pe 10 februarie, pe lângă maestrul Victor Rebengiuc, vor mai fi prezenţi regizorul Stere Gulea, mai mulţi membri ai echipei sale de filmare, precum şi numeroşi alţi reprezentanţi importanţi ai cinematografiei şi teatrului din România, veniţi să-l omagieze pe sărbătorit. După proiecţie, marele actor va primi mai multe surprize din partea organizatorilor de la MŢR şi a sponsorilor evenimentului. Intrarea publicului este liberă, în măsura locurilor disponibile.