Alex Leo Şerban la RFI : Porumboiu are şanse mici la Oscar

Filmul "Poliţist, adjectiv" are şanse mici să câştige premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. Iată ce spune la RFI criticul de film Alex Leo Şerban. Pelicula lui Corneliu Porumboiu este propunerea României, la ediţia din 2010.

Filmul "Poliţist, adjectiv" are şanse mici să câştige premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. Iată ce spune la RFI criticul de film Alex Leo Şerban (audio).

Pelicula "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu este propunerea României la premiul Oscar, la categoria "Cel mai bun film într-o limbă străină", la ediţia din 2010. Aşa a decis joi, 6 august, Centrul Naţional al Cinematografiei.

"La Oscar sunt şanse mici, din păcate. Nu e genul de film pe care să-l premieze Academia, pentru că este ceea ce se numeşte film de artă european, un gen, ca să spun aşa, care este rareori în favorurile votanţilor, Academiei", spune criticul de film.

"Trebuie să înţelegem că Oscarul este dat de americani, chiar dacă, mă rog, din industria filmului, dar cu gusturile americăneşti. Şansa ca acest film, care este destul de dificil, care impune anumite probleme de context, de nivel de înţelegere, şansele spuneam sunt destul de mici", explică Alex Leo Şerban.

Filmul "Poliţist, adjectiv" a câştigat premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului la secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes.

De asemenea, "Poliţist, adjectiv" a obţinut şi Trofeul Transilvania la Festivalul Internaţional de Film Transilvania din acest an.

Pelicula a avut parte de cronici foarte bune în presa internaţională. Iată ce scria de exemplu New York Times : "Această meditaţie asupra autorităţii şi conştiinţei a rulat în afara competiţiei la Cannes, deşi este unul dintre cele mai bune filme ale festivalului din acest an".

Filmul prezintă povestea lui Cristi, un tânăr poliţist jucat de Dragoş Bucur. Personajul refuză să aresteze un adolescent care oferă haşiş unor colegi de şcoală. "A oferi" este un lucru pedepsit prin lege. Cristi crede că legea se va schimba şi nu vrea să aibă pe conştiinţă viaţa unui tânăr.

Superiorul lui, personaj interpretat de Vlad Ivanov înţelege însă altceva prin cuvântul "conştiinţă".

Fiecare ţară poate avea o singură propunere la categoria "Cel mai bun film străin". Nominalizările la premiile Oscar 2010 vor fi anunţate pe data de 2 februarie. România a propus anul trecut filmul "Restul e tăcere", de Nae Caranfil.

A 82-a ediţie a galei premiilor Oscar va avea loc pe 7 martie 2010, la Kodak Theatre din Los Angeles.

Alex Leo Şerban, despre Corneliu Porumboiu