Actorii Tania Popa şi Alexandru Papadopol la cineclubul Luni de Film

Cineclubul Luni de film de la Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) prezintă luni, 14 februarie, de la ora 19:30 filmul Occident (2002), lungmetrajul de debut al regizorului Cristian Mungiu.

La proiecţie îi vom avea ca invitaţi speciali pe îndrăgita actriţă Tania Popa, pe care aţi revăzut-o de curând în celelalte două producţii semnate de Cristian Mungiu: 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (2007) şi Amintiri din epoca de aur – Dragoste în timpul liber (2009), alături de binecunoscutul actor Alexandru Papadopol, care şi-a făcut debutul în film în 2001 cu Marfa şi banii în regia lui Cristi Puiu.

Occident este o comedie amară, trei istorii diferite care se petrec în aceeaşi săptămână, cu personaje ale căror trasee în viaţă se întretaie, se suprapun şi se condiţionează, cel mai adesea mai presus de voinţa lor. Personajele care sunt principale într-una dintre povestiri, devin secundare în celelalte. Anumite secvenţe se reiau de-a lungul filmului şi aduc de fiecare dată alte amănunte care pun într-o lumină diferită întâmplările pe care le-am văzut. Nu există un singur final echivoc, prima povestire se opreşte în fiecare dintre cele trei părţi ale filmului într-un alt moment ce sugerează soluţii radical diferite pentru personaje.


Vezi mai multe din Cinema, movie trailers pe 220.ro

 

Prezentat în cadrul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs la Festivalul de la Cannes din 2002, Occident a obţinut mai multe distincţii, printre care şi  Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Film Transilvania. Uniunea Cineaştilor din România i-a acordat alte patru premii: pentru regie, cel mai bun film, cel mai bun scenariu, iar premiul pentru interpretare masculină i-a revenit actorului Alexandru Papadopol.

Din distribuţie mai fac parte şi alte nume mari ale scenei şi filmului din România: Dorel Vişan, Coca Bloos, Tora Vasilescu, Eugenia Bosânceanu, Anca Androne, Ioan Gyuri Pascu, Valeriu Andriuţă.

Vă invităm aşadar luni, de ziua îndrăgostiţilor, la o poveste despre oameni ca noi, oameni care iubesc şi se despart, oameni care renunţă sau care-şi doresc mai mult.

Cineclubul Luni de film este organizat, începând din noiembrie 2010, de către Asociaţia Culturală Macondo, cu sprijinul Arhivei Naţionale de Filme, al Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Muzeului Ţăranului Român.