20 martie, Ziua Internaţională a Francofoniei

200803-3481.jpg

20 martie, Ziua Internaţională a Francofoniei

Francofonii din lumea întreagă sărbătorescpe 20 martie ziua internaţională a francofoniei. Evenimentul celebrează modernitatea şi vitalitatea culturală a familiei statelor francofone.

România are suficiente motive pentru a sărbători ziua internaţională a francofoniei. Peste două milioane de elevi şi studenţi se formează graţie unei filiere francofone sau a unui program de schimb, peste 1500 de tineri funcţionari publici parcurg stagii de formare în limba franceză iar la finalul acestui an şcolar vor promova şi primii elevi români bacalaureatul francofon.

Pe de altă parte, România este ţara europeană în care Franţa a făcut cele mai multe investiţii în domeniul educaţiei. Rezultatele vorbesc de la sine: România este ţara cu cei mai mulţi elevi vorbitori de limba franceză şi cei mai mulţi profesori de limba franceză. Iar comunitatea studenţilor români din Franţa este, de departe, cea mai numeroasă comunitate academică din hexagon. Şi asta nu e tot! Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul spune că sistemul francez de învăţămînt este în continuare larg deschis pentru studenţii români:

"În universităţile franceze învaţă în jur de cinci mii de studenţi români. Ei sînt cei mai numeroşi dintre studenţii europeni din Franţa. Intenţia noastră e să ne deschidem şi mai mult sistemul universitar spre România. La institutul Francez, de pildă, există un spaţiu numit Campus France. E vorba de un birou menit să-i sprijine pe tinerii români care vor să studieze în Franţa."

Educaţia este o direcţie privilegiată de acţiune a Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, iar Declaraţia de la Bucureşti, adoptată în cadrul reuniunii la vîrf din septembrie 2006, a însemnat asumarea unor proiecte comune în domeniul educativ. Printre aceste proiecte se numără şi bursele pentru doctoranzi şi cercetători «Eugen Ionescu». Scopul acestui program este să permită tinerilor din ţările francofone să urmeze stagii în 14 instituţii de învăţământ româneşti.