Delincvenţa din Franţa, o nouă polemică

le-figaro.jpg

Delincvenţa din Franţa, o nouă polemică

Delincvenţa din Franţa provoacă o nouă polemică. Ziarul Le Figaro publică şi analizează marţi numărul de crime si delicte comise luna trecută în Hexagon. “Cifrele explodează” constată cotidianul conservator în timp ce ministrul de interne, socialistul Manuel Valls, insistă pe fiabilitatea instrumentului de măsurare a acestei delincvente.

Tabloul de bord pe luna noiembrie al politiei şi jandarmeriei publicat de Figaro este elocvent la prima vedere si deloc îmbucurător. Statistica e clară: luna trecută delincvenţa generală în Franţa a crescut cu 5,6 la sută, cu alte cuvinte s-au înregistrat 15 mii de victime suplimentare fată de aceeaşi perioadă a anului trecut când era încă dreapta la putere – o nuanţă ce trebuie amintită având în vedere că vorbim aici de cifre publicate de Figaro, ziar apropiat fostei puteri. De altfel pentru a-şi argumenta comentariile, publicatia dă cuvântul unui fost politist sindicalist devenit azi consilier regional sub culorile dreptei.

În spatele acestei cifre “unice” a delincvenţei, prea generale ca să fie semnificativă, se ascunde o degradare generalizată a securităţii persoanelor: atacurile la integritatea fizică, furturile si infactiunile economico-financiare – adevărată plagă în aceste vremuri de criză – toate cifrele sunt în crestere, constată Le Figaro. Ziar care si pe luna octombrie notase o crestere importantă de 9 la sută a crimelor si delictelor, o crestere pusă partial pe seama furturilor din metroul parizian si trenurile suburbane asaltate de hoţi de buzunare matinali. “Diminuarea operatiunilor contra imigratiei ilegale este la originea acestor cifre” spune sub acoperirea anonimatului un apropiat al prefectului de Paris citat de Figaro. Pentru a pune capăt polemicii, în ianuarie instrumentul statistic al ministerului de interne va fi schimbat “pentru a deveni mai complet” spun responsabilii guvernamentali. Trebuie precizat că publicarea cifrelor delincvenţei pe luna octombrie de acelasi Figaro provocase la vremea respectivă o aprigă dispută între dreapta si stânga, ministrul de interne acuzandu-i adversarii politici că “manipulează si instrumentalizează cifrele”.

Reacţia ministrul de interne

"Vă reamintesc că aproape 12 mii de posturi de politisti si jandarmi au fost suprimate în timpul mandatului precedent", spune Manuel Valls la Canal Plus. Alte 3200 de suprimări erau prevăzute anul viitor. Am pus capăt hemoragiei si am creat chiar 500 de posturi suplimentare pe an, anunţă ministrul francez de interne.

Manuel Valls insistă apoi pe necesitatea de a evalua fenomenul delincventei pe termen lung. In opinia sa, curba criminalitătii nu se poate calcula cu pertinentă decât pe perioade destul de lungi. “Din punct de vedere stiintific”, spune ministrul, “nu există cresteri bruste ale delincventei”. De aceea Manuel Valls vrea “un termometru fiabil care să dea adevărata temperatură fără să fie băgat înainte la congelator”. In acest sens, oficialul insită pe generalizarea posibilitătii pentru victime de a depune plângere on-line, pe internet, începând de luna viitoare. E adevărat că multe pesroane nu se mai deplasează astăzi ca să depună plângere la comisariat. Pe de altă parte, violenţele interconjugale nu sunt nici ele toate înregistrate tot din ratiuni nepractice pentru victime. Cu alte cuvinte, recunosc autorii statisticilor, cifrele publicate acum nu se pot descrie ca fiind cele ale delincventei si mai degrabă cele ale activitătii politiei. Un argument deloc pe placul dreptei care a profitat de aceste cifre publicate pentru a ataca "laxismul" stângii în materie de securitate.