VIDEO Expoziţie THE COUNTER REALIST la Palatul Ştirbei

afis-andrei-gamart.jpg

Expoziţie THE COUNTER REALIST la Palatul Ştirbei

Palatul Ştirbei găzduieşte pâna în 12 ianuarie o expoziţie de artă inedită de cerneluri tipografice pe hârtie. Artistul basarabean Andrei Gamarţ a creeat un concept special pentru a se încadra în spaţiul din parterul Palatului Ştirbei unde îi sunt expuse lucrările.

De la intrarea în sălile destinate expoziţiei faci o călătorie printr-o mare de folie neagră, pe sub care stau diferite lucruri. Îti poţi imagina orice. Poţi distinge câteva sfere, cuburi şi alte forme ale unor obiecte greu de recunoscut. Aşa începe incursiunea prin expoziţia The Counter Realist, iar drumul ţi-l arată chiar artistul prin modul în care a aranjat traseul. Pe pereţii stacojiţi ai bijuteriei arhitecturale de secol XIX stau expuse tablourile, iar podeau e acoperită de folie. Artistul Andrei Gamarţ explică de unde i-a venit ideea.

Când am venit şi am văzut spaţiul mi-am dat seama că ar trebui să fac ceva aici, ceva deosebit şi în acelaşi timp cumva să completeze imaginea din afară. Dacă ne uităm pe geam în spatele clădirii este o groapă imensă cu vegetaţie, un lucru care parcă nu îşi are locul în centrul Bucureştiului pe Calea Victoriei. Am vrut să fac ceva ieşit din comun şi în acelaşi timp să fie ca o punere în scenă a ceea ce este în tablou. O apă neagră sub care sunt diverse obiecte şi nu îţi dai seama ce este.”

Culorile şi detalile continuă invitaţia la joc. Unele de dimensiuni foarte mici, altele mari cu amestecuri de culori intese de roşu sau verde fosforescent, tablourile prezintă lumea lui Andrei Gamarţ. Un subconştient în tonuri închise, expuneri stridente şi complicate. “E realitatea pe care eu o percep în diferite forme în diferite culori, e aceeaşi realitate pe care eu încerc să o rememorez, să o reproduc. Expoziţia asta care pare întunecată este de fapt despre lumină şi despre căldură care ies cumva din funalul alb al colii de hârtie. Acum câţiva ani semnam “a” mai strecor anumite cuvinte, îmi place să ma joc, mă fascinează detaliul şi în lucrările mici acord mai mult timp şi muncă detalilului şi strecor anumite texte” explică artistul Andrei Gamarţ.

Lucrările sunt ca un fel de jurnal intim al lui Andrei Gamarţ” spune curatorul expoziţiei “The Counter Realist”, Adina Zorzini. “Andrei Gamarţ prin arta pe care o practică reprezintă ceva cu totul aparte în peisajul artei contemporane româneşti. Vine de la Chişinău, din 2008 se află aici, iar aceasta este prima expoziţie personală de o asemenea amploare. Practică un soi de contrarealitate, un contrapunct la fenomenul artistic autohton, o artă conceptuală împachetată în spaţii white cube  sau locaţii postindustriale. Folia neagră este de fapt o apă neagră. Apa neagră este un motiv recurent în lucrările lui Andrei Gamarţ. Expoziţia e de fapt un joc interior al lui Andrei Gamarţ e un jurnal intim al contrarealismului care îl defineşte” explică curatorul expoziţiei, Adina Zorzini.

Tablourile lui Andrei Gamarţ prezentate de Galeria PROSPEKT şi Asociaţia Culturală Oblica vor fi găzuite timp de o lună de Palatul Ştirbei pâna în 12 ianuarie.

Expoziţie THE COUNTER REALIST