Reportaj RFI: “Aveţi probleme cu delincvenţa românilor, nu-i aşa”?

claude-gueant.jpg

Ministrul de interne Claude Guéant: “Aveţi probleme cu delincvenţa românilor, nu-i aşa”?

Franţa vrea să grăbească trimiterea acasă a delincvenţilor de origine română. În acest sens, Parisul a anunţat luni o serie de măsuri marcate printr-o vizită mediatizată a ministrului francez de interne pe unul dintre cele mai celebre bulevarde din lume: Champs-Elysées. Un reportaj de Vasile Damian.

Delegaţia impunătoare a ministrului francez îşi face apariţia pe Champs-Elysées: ministrul de interne Claude Guéant, prefectul Parisului Michel Gaudin, agenţii de securitate şi o importantă delegaţie a poliţiei pariziene.

Sunt întâmpinaţi de 20 de jurnalişti dar şi de şeful restaurantului danez de pe Champs-Elysées.

Acesta îşi spune of-ul: “ce ne supără este recrudescenţa vânzătorilor ambulanţi, cerşetoria tot mai prezentă şi recrudescenţa românilor. Noi comercianţii nu putem face mare lucru - dacă vrem de exmplu să-i gonim pe vânzătorii ambulanţi, suntem agresaţi. Există tot mai mulţi tineri români care fură direct de pe mesele clienţilor telefoanele mobile sau genţile. E un adevărat flagel”.

După 50 de metri, Claude Guéant e întâmpinat de proprietarul braseriei George V. Şi acesta se plânge de cerşetori.

Ministrul francez îi promite că: “o  să ne concentrăm şi mai mult pe această chestiune, nu se mai poate continua aşa, parizienii s-au săturat, la fel şi turiştii. Se creează un sentiment global de insecuritate” conchide Claude Guéant, iar patronul barului îi dă dreptate.

Hoţi şi cerşetori

Următoarea descindere a delegaţiei: staţia de metrou din zonă. “Aveţi probleme, nu-i aşa, cu delincvenţa românilor”? se adresează ministrul de interne unui grup de controlori.

O tânără din grup încearcă să-i explice că în linii mari totul e în regulă, dar Claude Géant insistă: şi totuşi aveţi mulţi cerşetori prin staţii?

Angajata de la RATP recunoaşte că da, la fel şi hoţi de buzunar..”Dar încercăm să intervenim” dă asigurări tânăra în timp ce ministrul de interne îşi continuă ideea: “şi probabil când cerşesc comit şi mici nereguli”.

Femeia confirmă, precizând că atunci “când suntem în uniformă toate se petrec bine şi în plus ne liniştim astfel şi clienţii”.

La ieşirea de la metrou regăsim o echipă de politişti de la căile ferate.

Unul dintre ei se confesează:  “Tinerii din ţările din est care comit tot felul de hoţii ne pun probleme. Intervenim însă repede pentru a ocroti imaginea Parisului dar şi pe turişti. În acest sens însă ne-am întâlnit deja cu poliţista română care se ocupă de acest dosar, explică uşor emoţionat agentul de securitate de la metrou.

De altfel, în cursul vizitei sale de pe Champs-Elysées, Claude Guéant şi echipa au fost însoţiţi şi de trei ofiţeri români de legătură şi doi ataşaţi de la ministerul român de interne, detaşaţi în capitala Franţei.

Demonstraţia că românii sunt “buni la toate

La ieşirea de la metrou, chiar în faţa unui bancomat, un poliţist specializat în combaterea delincvenţei financiare face o demonstraţie asistenţei.

“Aveţi aici un skimer, un aparat mic pus la cale de escrocii români cu care se copiază banda magnetică a cardului Dvs. Românii recuperează apoi aparatul pentru a fabrica o copie a cardului. Pentru a afla codul secret, aceaşi români instalează un alt dispozitiv pe distribuitorul de bani graţie căruia vă filmează discret când introduceţi codul şi astfel pot reface complet cardul Dvs bancar”.

Claude Guéant: Cei care fură sau nu au din ce trăi aici vor fi trimişi acasă

Spre finalul vizitei, Claude Guéant îşi reia criticile: “delincvenţa românilor la Paris creşte de o manieră îngrijorătoare. De la începutul anului, un delincvent din zece trimis în fata justiţiei e de naţionalitate română. Nu se mai poate aşa ceva, ajunge!

Parizienii văd cum se înmulţesc  cerşetorii care însă profită şi pentru a fura sau a agresa oamenii. E vorba în plus de o delincvenţă specifică întrucât se bazează pe exploatarea minorilor. Am decis deci de comun acord cu autorităţile române să combatem cu hotărâre această delincvenţă.

Vom controla mai sistematic cetăţenii români din Paris. Nu-i suficient să fii român,  adică membru în UE ca să poţi sta la Paris. Cei care fură sau nu au din ce trăi aici vor fi trimişi acasă.

În al doilea rând, prefectul Parisului va emite încă din această săptămână un decret prin care se va interzice cerşetoria pe Champs-Elysées.

În sfârşit, vom aprofunda colaborarea pe care o avem deja cu politia română pentru a ajunge la vârful reţelelor care se află în România, reţele structurate, şi specializate foarte bine. Va trebui să reusim ca procedurile judiciare deschise în Franta să fie finalizate în România adică să existe procese, condamnări si confiscarea bunurilor obtinute ilegal.

În sfârşit, va trebui să-i repatriem pe minorii români care sunt exploataţi în Franţa. Normal este să se întoarcă la părinţii lor sau dacă nu, să beneficieze de ajutoarele în favoarea minorilor care există actualmente în România. În acest sens, vom avea de altfel în curând la Paris un magistrat român şi la Bucureşti pe lângă guvernul român un magistrat francez, cei doi urmând să organizeze aceste repatrieri.

Cooperarea cu autorităţile române este formidabilă. Preşedintele Băsescu mi-a spus-o: el e de părere că această delincvenţă comisă de români pătează imaginea unei ţări care vrea să se modernizeze foarte repede”.

După ce a asistat la întreaga operaţiune de pe Champs-Elysées, Edouard Donnelly de la “Hors La Rue”, organizaţie care se ocupă de minorii români din Franţa se întreabă retoric : “care o fi mesajul în spatele acestor anunţuri spectaculoase.. Noi suntem dispuşi să lucrăm cu ei, avem soluţii, avem proiecte şi regret că toată afacerea se manipulează”. O părere similară are şi sculptorul român Dan Sprânceană, stabilit de trei decenii la Paris şi aflat din întâmplare în zonă.

 

Un reportaj de Vasile Damian
437

Facebook comments