Librărie dedicată estului european la Bruxelles

Bruxelles găzduiește de acum o librărie și o bibliotecă reunind opere din Europa Centrală și de Est. Este un proiect inedit dezvoltat de două profesoare românce care plasează limba și literatura română în centrul atenției. Un centru de predare și învățare a limbilor din zonă acompaniază proiectul realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Librăria Cărturești din București și Librăria Tropismes din Bruxelles.

Acest centru vede lumina zilei la opt ani dupa marea extindere a UE spre est într-un moment în care limbile central și est europene rămân mai departe un mister la Bruxelles.

Două profesoare de limba română pe lângă instituțiile europene au avut această idee.  Ioana Belu și Mirela Niță au fondat în 2010 o asociație fără scop lucrativ numită Europa Nova care-și propunea atunci să reunească sub o singură mare umbrelă cultura și civilizația « noii Europe ». Demersul lor a găsit un ecou pe lângă alți profesori polonezi, turci și bulgari aflați și ei la Bruxelles. Încet-încet, cele două profesoare au pus pe picioare și proiectul lor cel mai nebunesc, anume acela de a umple etajerele unui spațiu public cu cărți în limba română și nu numai.

După doi ani de pregătiri, librăria și bibioteca au fost inaugurate sâmbătă 27 aprilie, într-un spațiu discret, lângă Parlamentul European.

Președinta asociației Europa Nova este Ioana Belu, profesor de limba română în cadrul diferitelor institute, ca Marie Haps și Institutul Cultural Român. Ea exlică pentru RFI: « Cu acest proiect vrem să evoluam în a avea cărți în original din toate cele 15 țări vizate de proiect. Pentru moment avem cărți în original din România, din Bulgaria, din Grecia și din Turcia dar vrem să construim contacte și rețele de distribuție a cărților în original la Bruxelles : autorii pe care noi ca profesori îi apreciem, autorii care au succes , autori contemporani din toate aceste țări. Avem mult de lucru încă, sperăm să mearga bine și să ne putem extinde astfel încât să reprezentăm cât se poate de bine toate aceste țări. »

Vice președinta asociației, Mirela Niță, cunoscută mai ales ca profesor de limba română pe lânga insituțiile europene și în cadrul institutului Marie Haps, a fost și ea sufletul acestui proiect. Librăria este menită să difuzeze operele autorilor din Europa Centrală , orientală și balcanică, în limba originală și în traducere. Ea este pentru moment alimentată cu opere cumpărate de Europa Nova și există și promisiuni de donații de cărți în limbile cehă, polonă, estoniană și turcă.

Ideea este mai mult decât bine venită, crede Marianne Mesnil, cercetător la Universitatea Liberă din Bruxelles, specialist în studierea Balcanilor și membru de onoare al asociației Europa Nova. «  Găsesc acest lucru extraordinar întrucât continuăm în a cunoaște foarte puțin această întreagă zonă a Europei. Avem prejudecăți și nu ne apropiem cu adevărat de această cultură și istorie. Este o ignoranță care continuă să existe chiar și aici la Bruxelles, cu toate că ar trebui să fim mult mai deschiși. »

Școala  de limbi străine asociată acestui proiect va fi și ea dedicată predării limbilor din Europa Centrala și de Est. Ea își desfășoară pentru moment activitatea în alte zone ale orașului unde Ioana Belu și Mirela Niță au reușit să adune cursanți dar o activitate mai solidă este prevăzută pentru toamnă la sediul librăriei.

Cursurile sunt dedicate copiilor și adulților deopotrivă. În fine, fondatoarele își doresc ca acest spațiu să fie unul de întâlnire și dialog intercultural pentru a cunoaște mai bine, prin autorii săi, istoria, trecutul și aspirațiile unei Europe care rămâne mai departe puțin cunoscută.