Elveţia, “singura ţară în care mai suntem respectaţi”

geneva.jpg

Elveţia, “singura ţară în care mai suntem respectaţi”

Elveţia oferă României peste 180 de milioane de franci elveţieni până în 2014. Banii  fac parte din contribuţia elveţiană pentru noile state membre. Elveţia mai este şi locul în care 6000 de români şi-au găsit un rost. Şi asta chiar dacă ţara a decis să menţină restricţiile de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari.

Cei mai mulţi dintre românii plecaţi sunt în funcţii de conducere, buni profesionişti, apreciaţi şi căutaţi. Alţii îşi caută un rost pe unde apucă.
Marinescu Bianca Georgiana de exemplu se află de doi ani în Geneva. La 24 de ani este hotărâtă să rămână în această ţară pentru că spune ea “aici cred că este singurul loc din lume unde mai suntem respectaţi.”

Elveţia: “singura ţară în care mai suntem respectaţi”

Un reportaj de Andreea Orosz

AscultăDownload

Bianca se mişcă cu rapiditate printre mesele înghesuite pe malul lacului Geneva. La doi paşi de simbolul oraşului – celebra fântănă arteziană de pe lac poate fi admirată de clienţii Biancăi. Localul este unul mai degrabă mobil.

O rulotă deserveşte toţi clienţii insetaţi iar mesele cu umbreluţe sunt întotdeauna ocupate de turişti sau de localnici. Profit de un moment de respiro pentru a putea schimba două vorbe cu ea.

“Sunt ospătăriţă, am venit de doi ani în Geneva.  O întreb dacă i-a fost greu să-şi găsească un loc de muncă. Îmi răspunde fără să stea pe gînduri: Nu! Am avut noroc cu patronii. Locuiesc împreună cu sora mea, şi ea este tot ospătăriţă. Chiriile pornesc  de  la 1500 de franci elveţieni în sus dar şi salariile sunt foarte mari: pornesc de la 3500, deci nu sunt probleme”.

În timp ce stăm de vorbă, Bianca urmăreşte cu atenţie toate mesele. Încearcă să anticipeze orice reacţie a clienţilor, se plimbă printre mese cu zâmbetul pe buze iar în momentul în care o întreb ce a determinat-o să părăsească ţara îmi răspunde fără să stea pe gânduri: din cauza banilor.

În România ar fi trebuit să lucrez în protecţia mediului şi a consumatorului.

Ce o face să rămână în Elveţia?

“E o ţară bună, sunt salarii mari. Niciunde nu mai găseşti salariile de aici. Niciunde. Şi suntem respectaţi. A rămas singura ţară în care suntem respectaţi”.

 
Despre viaţa în Confederaţia Elveţiană, preotul Alexandru Nan, intervievat de Andreea Orosz