În Schengen nu este spaţiu pentru corupţie

„În Schengen nu este spaţiu pentru corupţie", scrie Evenimentul Zilei. „Atenţie la corupţia din consulate!", notează Adevărul. „Reformaţi justiţia şi veţi avea şi Schengen, şi investiţii", titrează România Liberă, citând-o pe Angela Merkel. Vasile Blaga a declarat la interviurile Gândul, că va candida la şefia PDL dacă „lucrurile se vor tensiona în partid", la intervenţia „unor colegi". După 20 de ani de lobby intens, UDMR a reuşit să-şi vadă visul cu ochii: ce drepturi le dă maghiarilor Legea educaţiei pe care Boc îşi asumă răspunderea, citiţi tot în Gândul. Mai reţinem un titlu din Adevărul: „Lobby şi şantaj pe Ordonanţa creditelor".

Angela Merkel face titluri de prima pagină în toate ziarele astăzi. „În Schengen nu este spaţiu pentru corupţie", scrie Evenimentul Zilei. Cancelarul german sprijină aderarea ţării noastre la spaţiul fără frontiere, dar pare îngrijorat de posibilitatea neregulilor de la graniţele României.

„Atenţie la corupţia din consulate!", notează Adevărul. Cancelarul Germaniei a atras atenţia asupra neregulilor la acordarea vizelor româneşti pentru cetăţenii din Moldova, Ucraina şi Serbia. „Securitatea graniţelor UE nu trebuie să fie periclitată de corupţie!", a avertizat cancelarul german. Angela Merkel a mai cerut Bucureştiului să-şi plătească datoriile faţă de firmele germane.

„Reformaţi justiţia şi veţi avea şi Schengen, şi investiţii", titrează România Liberă, citând-o pe Angela Merkel. Cancelarul Germaniei a venit în România cu un mesaj extrem de limpede despre dispoziţia Germaniei de a sprijini România în împlinirea propriului potenţial pe plan european. Dacă Bucureştiul îşi va juca cinstit cărţile, Germania va fi acolo să ajute.

Libertate de mişcare de 1 miliard de euro. În Jurnalul Naţional, Marian Tutilescu, secretar de stat în MAI, explică avantajele şi dezavantajele aderării la spaţiul Schengen. Mai multă libertate de mişcare, fără cozi la vamă, fără controale la frontieră... Vor dispărea graniţele cu Ungaria şi Bulgaria, iar România va deveni a doua graniţă externă a spaţiului, ca mărime, după Finlanda. Teoretic. Practic, raportul nefavorabil pe Justiţie şi controversata problemă a romilor reprezintă două dintre bilele negre ale ţării noastre. „Deşi, din punct de vedere tehnic, România este foarte bine pregătită, întreg procesul se finalizează printr-un vot în Consiliul pe Justiţie Afaceri Interne".

Vasile Blaga a declarat la interviurile Gândul, că va candida la şefia PDL dacă „lucrurile se vor tensiona în partid", la intervenţia „unor colegi". Astfel, fostul ministru de Interne spune, cu subiect şi predicat, că va candida la şefia PDL dacă unii colegi de partid vor sări paşii ierarhici şi vor încerca să impună „o anumită direcţie" formaţiunii democrat-liberale. Precizează că anunţul nu se vrea „o ameninţare" şi că totul va depinde de felul cum vor evolua lucrurile în partid. Gândul continuă să se ocupe de Lupta pentru putere în PDL. Baconschi mută şi el: Proaspăt înscris în partid, ministrul de Externe strânge rândurile democrat-liberalilor, în cadrul umbrelei creştin-democrate, teză ce va fi oficializată astăzi, în cadrul unei ceremonii la Ateneu la care este aşteptat şi preşedintele Traian Băsescu.

După 20 de ani de lobby intens, UDMR a reuşit să-şi vadă visul cu ochii: ce drepturi le dă maghiarilor Legea educaţiei pe care Boc îşi asumă răspunderea, citiţi tot în Gândul. Proiectul legii educaţiei prevede ca în învăţământul preuniversitar geografia şi istoria României să se studieze în limba maternă. Singura obligaţie a profesorilor va fi să folosească numele personajelor istorice şi toponimele din limba română. De asemenea, limba română li se va preda minoritarilor după manuale speciale, precum o limbă străină. Legea educaţiei, vizată de UDMR, mai prevede că în fiecare localitate se organizează şi funcţionează unităţi de învăţământ sau formaţiuni de studiu cu limba de predare română şi, după caz, cu predarea în limbile minorităţilor naţionale ori se asigură şcolarizarea în limba maternă în cea mai apropiată localitate. În plus, conform proiectului asupra căruia UDMR vrea ca Guvernul să-şi asume răspunderea, se pot înfiinţa şcoli cu predare în limba minorităţilor „indiferent de efectivul de elevi" spre deosebire de şcolile româneşti în care se cer minim 300 de elevi pentru ca ele să funcţioneze.

În fine, revenim la Adevărul: „Lobby şi şantaj pe Ordonanţa creditelor". Reprezentanţii băncilor au încercat ieri, în Comisia de Buget din Camera Deputaţilor, să-i convingă pe parlamentari că Ordonanţa 50/2010 nu poate fi aplicată în forma sa iniţială. Bancherii ameninţă cu falimente bancare şi susţin că actul normativ în forma iniţială i-ar putea afecta şi pe cei cu depozite bancare. În cele din urmă, Comisia de Buget, Finanţe, Bănci din Camera Deputaţilor a decis în unanimitate, să primească până la 21 octombrie amendamente şi informaţii suplimentare privind Ordonanţa 50/2010, urmând să realizeze raportul final în şedinţa de la 27 octombrie.

 
În Schengen nu este spaţiu pentru corupţie