România joacă la rupere cu Franța şi Germania (Gândul)

„Ameninţările lui Baconschi la adresa Comisiei Europene ne pot lăsa fără fonduri de la UE” (Adevărul). „Cum arată anul legislativ 2011? (România Liberă). „Cine face angajări în 2011?” (Adevărul). „Alianţa PSD-PNL se coace în spatele lui Ponta şi Antonescu” (Evenimentul Zilei). „Cetăţenii maghiare la Ghişeul Orban” (România Liberă).

România joacă la rupere cu Franța şi Germania”, este titlul ales de Gândul care explică: „după ce preşedintele Traian Băsescu a declarat că România se simte discriminată de Franţa şi Germania, care se opun aderării în 2011 a ţării noastre la Schengen, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, face declaraţii mai tranşante care pot fi interpretate drept ameninţări. El ameninţă cu blocarea aderării Croaţiei la Uniunea Europeană şi sugerează că România poate denunţa unilateral Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Catalogată drept "presiune" sau "ameninţare diplomatică", reacţia lui Baconschi este susţinută, cu anumite reticenţe şi de către eurodeputaţii PDL. Prim-vicepreşedintele democrat-liberal, Theodor Stolojan, caracterizează poziţia lui Baconschi drept o cutumă la nivelul negocierilor de la Bruxelles, dând exemplul Marii Britanii, care sub mandatul lui Margaret Thatcher a blocat deciziile UE, pentru a obţine o contribuţie mai scăzută la bugetul european. În negocieri, în diplomaţie se creează şi anumite presiuni, apar şi diverse ameninţări de genul uite ce am putea face şi noi!”.

Ameninţările lui Baconschi la adresa Comisiei Europene ne pot lăsa fără fonduri de la UE”, notează Adevărul, citând experţi intervievaţi.

Tot din Adevărul aflăm „cine face angajări în 2011”. Specialiştii în resurse umane apreciază că piaţa muncii se va dezgheţa mai ales în a doua jumătate a anului. Pe lângă joburile în IT, sunt semnale pozitive şi pentru domenii cum ar fi băncile şi serviciile clienţi. Companiile care au făcut concedieri pe motiv de criză vor trece la angajări.

Cum arată anul legislativ 2011?”. Analiza României Libere arată că Guvernul Boc atârnă de şcoală şi de muncă. „Legea educaţiei, Codul Muncii şi introducerea votului prin corespondenţă sunt câteva dintre priorităţile legislative ale puterii în 2011 şi, cel mai probabil, ţintele de atac ale Opoziţiei”. Cea mai vulnerabilă formaţiune este, de departe, PDL, care, pe fondul scăderii încrederii reflectată de sondaje, va avea ca principală grijă păstrarea majorităţii în Parlament.

În acest context, „Alianţa PSD-PNL se coace în spatele lui Ponta şi Antonescu”, scrie Evenimentul Zilei. În ciuda divergenţelor manifestate între Victor Ponta şi Crin Antonescu, discuţiile privind alianţa PSD-PNL sunt foarte avansate. „Reprezentanţii celor două formaţiuni au avut câteva întâlniri în care au negociat formula prin care cele două partide să se prezinte împreună la alegerile din 2012. PSD şi PNL ar urma să desemneze candidaţi comuni pentru funcţiile de preşedinţi de consilii judeţene şi pentru primăriile marilor oraşe”.

Pariurile bancherilor pentru cursul leu/euro în 2011”, în Ziarul Financiar de astăzi. „Actorii de pe piaţa valutară, unde se tranzacţionează anual aproape 400 de miliarde de euro, spun că euro va rămâne aproape de nivelul de 4,2 lei şi anul acesta”.

Revenim la România Liberă. „Cetăţenii maghiare la Ghişeul Orban”, pentru că „zeci de etnici maghiari din România, inclusiv politicieni, au completat ieri, la Consulatul General al Ungariei din Cluj, formularele necesare pentru a dobândi cetăţenia maghiară oferită de guvernul de la Budapesta, condus de Viktor Orban. Cetăţenia maghiară le oferă ungurilor din Ardeal posibilitatea de a munci fără nici o restricţie în orice ţară din Uniunea Europeană, precum şi o procedură simplificată în obţinerea vizelor pentru SUA”.

În fine, „România, pe locul 10 în topul FBI al infractorilor online”, aflăm din Gândul. Un top al FBI îi plasează pe români în „Top 10 mondial al infractorilor www". Anul trecut, 262 de persoane au fost arestate în România pentru infracţiuni informatice şi au fost deschise peste 1.300 de dosare penale. În decembrie a fost anihilată o reţea care aduse pagube de circa 11milioane de euro companiilor de telefonie din întreaga lume.

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu