Revista Presei Româneşti 26 Februarie

Ascultă Revista Presei Româneşti la RFI România.

Gândul scrie că Site-ul Ministerului Finanţelor şi-a schimbat culoarea: din banalul albastru al instituţiilor publice, în atotputernicul violet, care face agenda în politica românească. Este vorba de o seducţie voită, prin amplificarea terţiarului imaginar, care, inevitabil şi mefistofelic, va duce la repetarea inversă a numelui lui Sebastian Vlădescu, pentru subjugarea totală şi fiscală a iobagului român, a fost prima explicaţie a lui Andrei Gheorghe, purtătorul de cuvânt al ministerului.

Cum se duce Vânătoarea de reduceri, aflați tot din Gândul. Anunţată agresiv printr-o campanie de publicitate, inaugurarea celui mai mare mall din România a semănat cu un adevărat asediu. La 10 fix, uşile batante s-au zguduit, agenţii de pază cădeau seceraţi de mulţimea care mânca din priviri orice afiş pe care scria "Reduceri". Mallul, în care numai ieri s-au înghesuit 80.000 de români, si care nici măcar nu e finalizat chiar în totalitate, este cel mai mare din ţară, asta, pentru doar câţiva ani, când e anunţată finalizarea unuia şi mai mare.

O dată la două luni, aurolacii fură cablurile serviciului secret STS, Serviciul de Telecomunicații Speciale de sub Casa Poporului, dezvăluie România Liberă. În zona 13 Septembrie-Bulevardul Libertății, se află instituții precum Palatul Parlamentului, Ministerul Apărării, Ministerul Comunicațiilor sau Academia Română. Instituțiile își pasează una alteia răspunderea de a securiza galeriile care adăpostesc rețeaua de comunicații speciale de sub parlament, mai scrie România Liberă.

Ce rămâne în urma eliberării violatorilor, ne spune Evenimentul Zilei. Cinci violuri, două crime şi cel puţin 16 tinere înjunghiate în plină stradă. Acesta este „bilanţul” infracţiunilor grave comise de doi recidivişti, care, în ciuda rapoartelor psihologilor - ce arătau că sunt periculoşi, prin natura lor - au fost eliberaţi înaintea executării pedepselor, graţie Comisiilor de eliberare condiţionată de la Penitenciarul Iaşi. Deşi angajaţii penitenciarului sunt acoperiţi de legea penală pentru deciziile lor, cele două cazuri pun pe tapet o problemă gravă, ignorată de autorităţi: România nu are un sistem de monitorizare a infractorilor eliberaţi condiţionat, aşa cum se întâmplă în celelalte state membre UE sau în SUA.

Admitere la liceu, recrutare la catedră, citim în Adevărul. Liceele vor avea libertatea să decidă cum îşi selectează viitorii elevi, iar directorul de şcoală îşi va alege singur echipa, potrivit unui proiect aflat în lucru la Ministerul Educaţiei. Sistemul naţional de învăţământ va fi reformat din rădăcini în privinţa modului în care vor fi evaluaţi elevii. Una dintre cele mai importante modificări va fi reintroducerea examenului de admitere la liceu, propunere aflată în proiectul Legii educaţiei naţionale. Pentru a fi sigur că viitorul act normativ nu va fi făcut ferfeniţă în dezbaterile publice înainte să ajungă la Guvern, ministrul Daniel Funeriu ţine legea sub cheie, pe un calculator din biroul său, nelegat la internet, iar el are ultimul cuvânt în privinţa schimbărilor propuse de specialişti.

În Adevărul și despre Filiera „Puradei pentru evrei“. Aproximativ 50 de femei din Israel au fost fertilizate in vitro la clinica Sabyc, fără a sti că ovulele proveneau în mare parte de la femei de etnie rromă. Ele știau că donatoarele sunt studente. Aproape 250 de fete – în special țigănci – și-au vândut ovulele la clinica Sabyc, fără ca medicii să țină cont că unele donatoare sufereau de diverse forme de retard. Patronul clinicii Sabyc, fiul vitreg al acestuia, secretara centrului medical, doi medici israelieni, fostul director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, şi coordonatorul regional pentru Bucureşti al ANT, vor fi judecaţi într-un proces-premieră în România.

Lansat în Cosmos, Anul Chopin începe şi la Bucureşti, anunță Evenimentul Zilei. Pe 7 februarie, naveta spaţială Endeavour STS-130 pornea în spaţiu, din Cape Canaveral, Florida. La bordul ei, primul comandant polonez din istoria misiunii, George David Zamka, purta într-un recipient special un facsimil al manuscrisului partiturii „Preludiul nr. 7, Opus 28”. Chopin se va asculta şi în România, în 2010. Mâine şi duminică, Festivalul Internaţional Chopin 200, organizat de Institutul Polonez şi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (UNMB), propune câteva recitaluri, dezbateri şi lansări de carte pe tema Frédéric Chopin, la palatul Cantacuzino și la Ateneu.

Revista Presei Româneşti 26 Februarie