Revista Presei Româneşti 25 Februarie

Ascultă Revista Presei Româneşti la RFI România.

A treia schismă a stângii ameninţă PSD, citim în Evenimentul Zilei. Oficial, partidul lui Iliescu s-a scindat. Demisia lui Cristian Diaconescu şi asocierea sa la proiectul ministrului Gabriel Oprea, pentru înfiinţarea unui nou partid de stânga, oficializează scindarea PSD. A treia, din istoria de 20 de ani a formaţiunii politice fondate de Ion Iliescu. La următoarele alegeri, PSD nu va rivaliza doar cu dreapta, ci şi pe segmentul electoral de stânga cu un partid desprins din el. Un partid aşteptat de 7% din electorat, conform unor studii sociologice.

Gândul privește dintr-un alt unghi: BĂSE-LIGA înregistrează două transferuri de marcă pentru partidul-satelit. După ce l-a luat pe organizatorul Şerban "Micky" Mihăilescu şi pe "finanţistul" Culiţă Tărâţă, grupul independent, care se pregăteşte să devină partid, îi oferă lui Diaconescu o funcţie de preşedinte. Deocamdată nu e clar dacă va fi preşedinte plin sau doar preşedinte executiv.

Bugetarii au luat sporuri ilegale de 1 miliard de euro acordate în decursul anilor 2005 - 2008, aflăm din Gândul. Preşedintele Curţii de Conturi susţine că toate primăriile verificate în toate judeţele au dat sporuri nelegale. Procesul de recuperare este în plină desfăşurare. Bugetarii beneficiari sunt invitaţi să restituie sumele primite nelegal, iar dacă refuză, Curtea de Conturi se întoarce împotriva ordonatorilor de credite. Cu alte cuvinte, mii de directori, de primari şi consilieri, de preşedinţi de consilii judeţene se vor trezi cu amenzi serioase, pe care vor fi obligaţi să le achite din propriul buzunar. Cât despre sporurile ilegale, se cunoaşte că cifra totală a trecut de 200, mai scrie Gândul, care dă câteva exemple: sporul… pentru refacerea după concediul de odihnă sau indemnizaţie pentru ziua de naştere a salariatului.

Primarul orașului Tulcea propune ca angajații din administrația locală să primească un adaos de 12-15% la salariu drept „spor de xerox“, scrie Adevărul. Ideea edilului-şef, Constantin Hogea, vine la scurt timp după ce Guvernul a impus eliminarea sporurilor pentru bugetari ca măsură de austeritate.

Proiectul cu care primarul din Tulcea, Constantin Hogea, iese mâine la rampă în ședința de Consiliu Local are şi o motivație: angajații instituției suferă mult din cauza radiațiilor emise de aparatura din birouri.

1,7 milioane de români îşi caută un job pe Internet, este un titlu de pe cotidianul.ro. Datele arată că nu doar şomerii aplică pentru un job, ci şi angajaţii care sunt nemulţumiţi de condiţiile actuale de la locul de muncă. Majoritatea persoanelor care îşi doresc un job sunt tineri sub 35 de ani şi au peste trei ani de experienţă.

TAB-uri, Tabac-uri şi Tancuri în 13-15 iunie 1990. Armata era pregătită în cele mai mici amănunte pentru a participa la reprimarea "Pieței Universității" dezvăluie România Liberă. Un "Tabel cu codificarea expresiilor", document strict secret, a fost distribuit mai multor unități militare. Codul "39" risipește orice dubiu – "întăririle" întru reprimarea manifestanților prevedeau chiar şi tancuri. Așa era gândită "despresurarea". Exact ca în decembrie ’89. Şi codificarea străzilor şi bulevardelor este în strânsă legătură cu posibilele "afluiri" de demonstranți spre centrul Capitalei, dar şi spre Televiziune şi Radio, devenite "teatre de luptă".

Revista Presei Româneşti 25 Februarie