Revista Presei Româneşti 24 Martie

Despre raportul interimar pe justiție o analiză în România Liberă de astăzi. Justiția română menajează marea corupție, este concluzia raportului dat publicității de Comisia Europeană. Gândul ne spune la ce preț cumpără România 24 de avioane F16, la mâna a doua. Evenimentul Zilei scrie despre copiii abuzaţi, victime ale războiului imobiliar.

O analiză în România Liberă de astăzi despre raportul interimar pe justiție. Justiția română menajează marea corupție, aceasta este concluzia raportului dat publicității ieri de Comisia Europeană. DNA și ANI sunt lăudate în document, în timp ce instanțele sunt criticate că aplică pedepse ușoare în cazurile de corupție la nivel înalt.

De asemenea în România liberă, o întrebare: Va fi demis Alexandru Sassu pentru „gaura” de 13 milioane de euro a TVR? Cele 2 camere ale Parlamentului dezbat astăzi raportul de activitate la SRTV pe 2008.

Rodica Culcer ar fi prima opţiune a PD-L pentru şefia TVR, scrie Gândul. În schimb, la radioul public nominalizarea aparţine UDMR-ului. Sursele citate au spus că UDMR a condiţionat chiar votul din Parlament pentru şefia TVR de posibilitatea de a-şi nominaliza o persoană de încredere la Radioul public.

Tot Gândul ne spune la ce preţ cumpără România 24 de avioane F16, la mâna a doua. Argumentul principal în favoarea achiziţiei de F16- Lockheed Martin second-hand, în dauna competitorilor Eurofighter Typhoon sau Gripen-SAAB, a fost sărăcia. România nu dispune de resursele financiare necesare pentru achiziţionarea unor avioane multirol noi, se arată în comunicatul CSAT, postat pe site-ul Preşedinţiei. Surse militare au declarat, pentru Gândul, că România va cumpăra cele 24 F16 cu 1 miliard de dolari, o ofertă specială, datorată parteneriatului strategic româno-american.

Trecem la Evenimentul Zilei. Boc şi Tăriceanu, la bară în cazul „Sterling”. Cei doi premieri, actualul şi fostul, îşi vor prezenta astăzi „pledoariile”, faţă în faţă, în procesul care a generat de la „afacerea Sterling Resources”. Procesul a început în primăvara anului trecut, după ce liderul PNL Călin Popescu Tăriceanu a considerat că imaginea şi reputaţia i-au fost pătate în urma declaraţiilor lui Emil Boc, care l-a acuzat în repetate rânduri că „a pus la cale afacerea Sterling” pe final de mandat şi că nu a luat nicio măsură pentru a opri un abuz care aduce prejudicii statului român.

Acelaşi Evenimentul Zilei scrie şi despre copiii abuzaţi, victime ale războiului imobiliar. Cu riscul de a-i arunca în stradă sau chiar în braţele celor care au maltratat zeci de copii, victime ale traficului de persoane, proprietarii societăţii Bucur Obor insistă să evacueze, la finele acestei săptămâni, centrul „Gavroche” din Capitală (singurul din România care-i poate prelua pe aceşti micuţi). Aceasta, în ciuda faptului că nu există o decizie definitivă şi irevocabilă a instanţei care să permită acest lucru. Abuzaţi sexual, maltrataţi şi obligaţi să cerşească chiar de propriii părinţi, aşa ar putea fi rezumate poveştile a peste 300 de copii care au fost asistaţi de specialiştii de la „Gavroche” după ce au fost repatriaţi din Spania, Italia, Franţa, Austria sau Grecia. Vom încerca să găsim un sediu în alte zone ale Capitalei, spun reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului.

Nu mai vreau găşti şi clanuri în universităţi, spune ministrul educaţiei Daniel Funeriu, într-un interviu pentru Adevărul. Noua lege a Educaţiei prevede ca rudele de până la gradul doi să nu mai ocupe funcţii în învăţământ. Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei, promite că legea pe care o propune va moderniza şcoala românească. Efectele proiectului aflat acum în dezbatere publică vor dura 20 de ani, mai susţine ministrul, iar primele schimbări se vor produce din toamnă. Din anul şcolar 2011-2012, elevii vor învăţa după o programă şcolară nouă, mult mai aerisită şi curăţată de informaţiile inutile.

După ce a rezolvat criza economică, Băsescu vrea să schimbe sexul decoraţiilor, un subiect de pe Cotidianul.ro. 8000 lei, adică 80.000.000 de lei vechi, a decis să cheltuiască Administraţia Prezidenţială pentru ca Traian Băsescu să confere decoraţii unisex. Operaţiunea de schimbare a sexului decoraţiilor constă în transformarea acestora din cele pentru doamne în unele pentru domni. Schimbarea va consta doar în înlocuirea unei funde cu o bandă lată.

Şi, în fine, din nou Gândul pentru o lecţie utilă: Cum să câştigi bani de pe urma declaraţiei de venit. 170.000 de români au luat înapoi de la stat 34 milioane euro, adică circa 830 de lei primiţi, în medie, de fiecare persoană. Motivul pentru care unii angajaţi primesc bani este că multe firme au preferat să plătească, preventiv, mai mult la bugetul de stat când a venit vorba despre impozitul pe salarii, în urma confruntării datelor trimise de firmă cu cele depuse de angajat reieşind astfel sumele de bani cu care statul este dator contribuabililor.

Revista Presei Româneşti 24 Martie