Revista Presei Româneşti 23 Martie

În Gândul se vede unde poate duce un vot populist sau cum a ajuns România să aibă trei tipuri de dascăli. Adevărul lansează începând de astăzi o nouă campanie: Afară cu bătăușii din școală. Bucureştiul nu scapă de gunoi cu două milioane de coşuri, citim în Evenimentul Zilei. Şi, în fine, noul stahanovist este românul corporatist, aflăm din Gândul.

În Gândul se vede unde poate duce un vot populist sau cum a ajuns România să aibă trei tipuri de dascăli. Salarizarea profesorilor este pe cale să stârnească cea mai gravă criză din istoria recentă a învăţământului, după ce două treimi dintre dascăli fie au dat în judecată statul pentru aplicarea legii ce prevede mărirea salariilor cu 50%, fie au câştigat deja procesele. Cum banii abia ajung pentru plata salariilor la vechea lor valoare, guvernul promite eşalonarea diferenţei, pe următorii trei ani. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a precizat pentru Gândul că nu acceptă ca profesorii să fie plătiţi diferit pentru aceeaşi muncă prestată.

Adevărul lansează începând de astăzi o nouă campanie: Afară cu bătăușii din școală. Pe lângă sărăcie, corupție şi lipsa de performanță, școala românească rămâne încă prizoniera unor vechi metehne. Reforma din educație nu acordă importanță violenței de la catedră. Isterie, violenţă, probleme cu alcoolul sau seducţie - sunt câteva dintre problemele profesorilor pe mâna cărora ar putea ajunge elevii. Pentru profesorii problemă, sancţiunile se lasă aşteptate. Psihologii spun că un copil abuzat va deveni un adult agresiv. În Adevărul de astăzi câteva exemple de dascăli violenți.

Pe cine a mai rezolvat rețeaua Voicu?

Chiar daca în cazul Cășuneanu nu a reușit să influențeze instanța, România Liberă a descoperit că senatorul Voicu putea rezolva dosare. Cauza în care este judecată Maria Schutz, vicepreşedintele PSD Dolj, este suspendată de 2 ani şi jumătate.

Evenimentul Zilei scrie despre reţeaua din partid. Cine l-a vrut pe Cătălin Voicu ministru de interne? Viorel Hrebenciuc şi Marian Vanghelie şi-au mobilizat toate efectivele din PSD pentru a-l face pe Cătălin Voicu ministru în 2008. Dincolo de cei pe care îi controlau direct, cei doi s-au bazat pentru a-şi instala omul la şefia Internelor şi pe apropiaţii din partid, cum ar fi vicepreşedinţii Dan Nica, Ion Toma sau liderii de organizaţii din Oltenia.

Bucureştiul nu scapă de gunoi cu două milioane de coşuri, citim în Evenimentul Zilei. Mai mult de un coş pe cap de locuitor, aceasta este reţeta magică a primarului general Sorin Oprescu pentru un oraş curat. Primăria Capitalei vrea să monteze peste două milioane de coşuri de gunoi. Asta nu va schimba obiceiurile proaste ale multora dintre cetăţeni, crede angajata unei firme de curăţenie. Cum „măsoară” sociologii şi reprezentanţii poliţiei efectele unei asemenea iniţiative, aflaţi din ediţia tipărită de astăzi a Evenimentului Zilei.

Şi, în fine, noul stahanovist este românul corporatist, aflăm din Gândul. Pentru că munceşte mult şi nu se plânge. 23% dintre angajaţi lucrează 10-12 ore pe zi, 66% fac ore suplimentare iar 45% dintre ei se simt extenuaţi când ies de la serviciu. Cu toate acestea, 85% sunt mulţumiţi de program, 78% de volumul de muncă, 59% de salariu iar 82% susţin că sunt, de asemenea, mulţumiţi de relaţia cu şefii. Acesta este portretul robot al angajatului român, aşa cum reiese el dintr-un sondaj de opinie al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie făcut public ieri, 22 martie.

Revista Presei Româneşti 23 Martie