Revista Presei Româneşti 19 Martie

Guvernul face legea, citim în România Liberă. Cum se împart gradele în partidul"generalilor", știe Evenimentul Zilei. Peste 80% din clienţii din România care au comandat Dacia Duster au ales versiunea de echipare cea mai scumpă, notează Adevărul.

Guvernul face legea, citim în România Liberă. Chiar dacă politicienii vor reuși să adopte legea unitară a pensiilor sau legea educației într-un timp rezonabil, pensionarii nu vor putea ști câți bani au de primit, iar copiii nu vor afla decât pe ultima sută de metri cum va arăta bacul şi de câți ani va fi liceul. Pentru că Executivul va putea modifica actele normative înainte ca ele să intre in vigoare. Asta, graţie votului dat miercuri seară, de Camera Deputaților (cameră decizională în acest caz). Actul normativ adoptat la unison de deputați permite Guvernului, dar şi Parlamentului, să modifice, să completeze sau chiar să abroge orice lege înainte ca ea să intre în vigoare.

Cum se împart gradele în partidul"generalilor", știe Evenimentul Zilei. Demisionarii din PSD vor depune azi la Tribunalul București cererea de înregistrare a noii formațiuni politice, Uniunea Națională pentru Progresul României. Președintele noului partid va fi fostul ministru al muncii, Marian Sârbu. Egal în rang îi va fi Cristian Diaconescu, președinte de onoare. Inițiatorul proiectului, ministrul apărării, Gabriel Oprea, va fi președinte executiv. Lansarea noului partid va avea loc abia pe 1 mai, o dată simbolică pentru orice formaţiune de stânga, deoarece atunci se sărbătoreşte Ziua Muncii. Locul ales este tot simbolic: Câmpia Libertăţii de lângă Blaj.

Preoții, obligați de Biserică să reziste în căsnicii eșuate, observă Evenimentul Zilei. Preoții ortodocși divorțați sau recăsătoriți nu mai pot sluji la altar. În cel mai bun caz, vor fi implicați în activități filantropice, în şcoli publice sau păstrați în biserici ca şi cântăreți. O decizie recentă a Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane îi sancționează aspru pe preoții divorțați şi pe cei recăsătoriți, fie că au ajuns la a doua căsnicie după un divorț, fie că au făcut acest pas după ce au rămas văduvi. Pentru a nu-şi pierde slujba, ei vor fi obligați să rămână căsătoriți, chiar şi atunci când căsniciile lor au eșuat.

România alege Africa: croitoraşul cel viteaz al Europei fuge în Egipt, anunță Gândul. În România, o cusătoreasă care face o pereche de pantaloni pe care-i cumperi, să spunem, de la Marks&Spencer, ia, la sfârşitul lunii, 200 de euro, cu toate sporurile incluse. O cusătoreasă egipteană, muncind acelaşi număr de ore, ia 100 de euro. Acesta este calculul simplu pe care ni-l face pe hârtie Dobra Laszlo, "pantalonarul" numărul 1 al României, director general al faimoasei Secuiana SA din Târgu Secuiesc. Este un moment de cotitură pentru Secuiana, care, în căutare de costuri cât mai mici şi supusă unei presiuni acerbe a concurenţilor din China, a ales... Africa.

Tot despre bani e vorba şi în alt articol din Gândul: Un buget pentru îngroparea sportului. Autoritatea Națională pentru Tineret şi Sport, condusă de fosta atletă Doina Melinte, va împărți federațiilor sportive suma de 65,3 milioane de lei, reprezentând bugetele totale pentru 2010. Deși ministrul Funeriu a promis acum câteva săptămâni că banii pentru sport vor fi de ajuns, lucrurile stau exact invers. Toată lumea a primit mai puţini bani şi toată lumea se plânge. Şi vom ajunge ca în 2010 sportivii români să nu mai aibă bani nici măcar pentru antrenamente. E ca şi cum săritorilor la trambulina le vor lua şi bureții pe care se antrenează, după ce, până acum, le-au luat apa din bazin, mai scrie Gândul.

Țânțarii de lux ai Capitalei, înghit bani mulți scrie România Liberă. Pentru stârpirea țânțarilor, Primăria București plătește anual de 28 de ori mai mult decât administrația locală din Budapesta. Dezinsecția costa bucureștenii peste 4 milioane euro. În ceea ce privește deratizarea – omorârea șobolanilor, ungurii au reușit să obțină servicii mai ieftine de trei ori şi jumătate decât Primăria Capitalei.

A fost lansată ieri, Dacia Duster, „scandalos de ieftină”. Cu un astfel de slogan a fost lansat ieri, în România, primul SUV Dacia, în prezenţa pilotului de Formula 1, Alain Prost. Peste 80% din clienţii din România care au comandat Dacia Duster au ales însă versiunea de echipare cea mai scumpă, notează Adevărul.

Revista Presei Româneşti 19 Martie