Revista Presei Româneşti 18 Martie

În România, orice nebun poate întoarce avioanele din zbor, scrie Adevărul. Gândul constată o Minune bugetară: Leafa creşte cu 10%, fondul de salarii este acelaşi. Evenimentul Zilei notează că noua lege a educației este croită după modelul finlandez, sistemul țării nordice fiind considerat cel mai bun din lume.

În România, orice nebun poate întoarce avioanele din zbor, scrie Adevărul. Ameninţarea cu bombă făcută de Vasile Anghelescu, bolnav psihic, a întors un avion din zbor şi a provocat haosul pe aeroportul din Timişoara. Directorul aeroportului din Timişoara, PDL-istul Cornel Sămărtinean, fost comerciant de textile, a gestionat catastrofal o situaţie de urgenţă.

Amenințarea cu bombă de la Timișoara pare să ascundă o poveste mai complicată, dezvăluie România Liberă. Bagajul suspect, indicat de autorul alarmei de pe aeroport, îi aparține unui fost secretar de stat din Ministerul Comunicațiilor. Procurorii nu au elucidat încă de unde cunoștea "teroristul" numele celor din avion.

Ciocniri de interese pe Aeroportul Timişoara. Cadou de 1,6 milioane de euro pentru Wizzair - titrează Jurnalul Național. Totul este pus pe seama concurenţei pe care compania low-cost Wizzair o face companiei Carpatair, care a investit mult în aeroport. Wizzair a luat practic o mare parte din pasagerii Carpatair, zburând către aceleaşi destinaţii. Surprinzător este însă contractul dintre Wizzair şi Aeroportul Timişoara. Conform acestuia, Wizzair trebuia să plătească 2 milioane de euro pentru anul trecut, pentru că operează pe Aeroportul Timişoara. În realitate, Wizzair a virat către aeroport doar 400.000 de euro. Mai mult, contractul încheiat în limba engleză a fost ţinut ascuns şi a apărut tradus cu multe greşeli de-abia în luna decembrie, cu ocazia controlului de la Bucureşti.

Boc, cu circul în ţară. Primul show la Iaşi, titrează Adevărul. Cei 200 de reprezentanţi ai Guvernului veniţi ieri în capitala Moldovei pentru prima reuniune ţinută în teritoriu au avut parte de o primire cu muzică şi chiuituri. 1.500 de sindicalişti din Educaţie şi Sănătate au scandat împotriva guvernanţilor. Emil Boc s-a ascuns de protestatari şi a semnat, de formă, nişte proiecte mai vechi.

„Revocarea” lui Geoană costă un milion de euro, aflăm din Evenimentul Zilei. Un milion de euro ar fi nota de plată, din bani publici, pentru cele zece zile de blocaj din Senat, consumate cu încercarea debarcării PSD-istului. Ştiaţi că parlamentarii au peste 215 zile libere pe an? Dar că, în cele doar 150 de zile în care au program de lucru, senatorii şi deputaţii reuşesc de multe ori „performanţa” să nu facă nimic? În această situaţie se află acum Senatul, supranumit şi Camera Superioară a legislativului. De 10 zile, în Senatul României nu s-a mai votat nicio lege. Instituţia este însă în topul ştirilor politice. Semn că, deşi nu au lucrat, senatorii au fost foarte ocupaţi.

Gândul constată o Minune bugetară: Leafa creşte cu 10%, fondul de salarii este acelaşi. Guvernul este mulțumit ca nu e grevă la metrou, iar sindicaliștii că vor avea mai mulți bani. Sindicaliştii au preferat să includă al 13-lea salariu şi primele în salariul lunar. Pentru că sporurile, calculate în procente, se vor aplica pe o leafă mai mare, angajaţii Metrorex au câştigat astfel câteva procente bune în plus la leafă, explica Gândul.

Tot din Gândul aflăm că Ministrul Educației pregătește universitatea-mall. Cu noua lege, ministerul pregăteşte scoaterea de pe piaţă a universităţilor care nu pot face dovada calităţii programelor de studiu pe care le oferă studenţilor, având în vedere, pe de o parte, desfiinţarea rectoratelor cu probleme, iar pe de altă parte, fuzionarea instituţiilor de învăţământ superior. Cum reacţionează rectorii şi ce înseamnă schimbarea pentru studenţi, citiți în Gândul.

Evenimentul Zilei notează că noua lege a educației este croită după modelul finlandez, sistemul țării nordice fiind considerat cel mai bun din lume.

In derbyul ligii 1, câinii roșii au fost mai buni. Valoarea lui Dinamo și gafele Stelei au decis derbyul: Dinamo – Steaua, 2 - 0. Aproape de umilință, titrează Gazeta Sporturilor. Din acest moment, titlul de campioană se joacă incredibil, în fiecare minut și pe fiecare centimetru de gazon.

Revista Presei Româneşti 18 Martie