Răscoala zapciilor, pretext de restructurare

„Răscoala zapciilor, pretext de restructurare" - Adevărul scrie că Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanțelor, le va da stimulente doar funcționarilor care „au performat", iar la schimb anunță restructurări. Protestele cele mai vehemente vin din partea celor mai nereformate ministere - Internele şi Finanţele, constată Ziarul Financiar. Sorin Ovidiu Vântu a fost trimis în judecată în dosarul privind favorizarea infractorului Nicolae Popa. Evz.ro a intrat în posesia rechizitoriului. Citiţi în Evenimentul Zilei şi că recalcularea pensiilor militarilor e blocată de o căsnicie. Încheiem cu un interviu acordat de Nicolae Manolescu cotidianului ProSport. Aflat în biroul său de la Paris, criticul literar şi ambasador al României la UNESCO, a vorbit despre generaţia de aur de odinioară şi cea de bronz din prezent.

Protestatarii au câștigat jumătate de bătălie. „Răscoala zapciilor, pretext de restructurare". Adevărul scrie că Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanțelor, le va da stimulente doar funcționarilor care „au performat", iar la schimb anunță restructurări.

Marius Niţu semnează în Gândul editorialul pe această temă. „Trist e faptul că mineriada contabililor, ca şi complotul poliţiştilor au toate şansele să se repete şi în alte domenii. Foamea şi disperarea sunt cele mai bune organizatoare de proteste din lume, dau clasă oricărui sindicat sau partid. Iar Guvernul Boc lucrează de zor la mărirea producţiei de proteste".

Protestele cele mai vehemente vin din partea celor mai nereformate ministere - Internele şi Finanţele, constată Ziarul Financiar. În cele două ministere, numărul de angajaţi a crescut cu 50, respectiv 25% din 2005 până în 2009. La Finanţe şi la Interne sunt şi cele mai mari venituri extra-salariale, din diverse stimulente, sporuri sau norme de hrană. Salariile din sectorul public trebuie să fie decente, dar sistemul nu permite asta, întrucât există un număr prea mare de angajaţi, afirmă consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru. Structurarea în ministere a fost amânată prea mult, iar acum se răzbună, adaugă el.

Sorin Ovidiu Vântu a fost trimis în judecată în dosarul privind favorizarea infractorului Nicolae Popa. Evz.ro a intrat în posesia rechizitoriului. Din document reiese că Sorin Ovidiu Vântu şi şoferul său, Alexandru Stoian, i-au sfidat pe anchetatori şi după arestarea lui Nicolae Popa, care ţinea legătura cu ei, din detenţie, prin telefon. Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu va fi cercetat de procurori şi într-un alt dosar, pentru spălare de bani.

Citiţi în Evenimentul Zilei şi că recalcularea pensiilor militarilor e blocată de o căsnicie. Judecătorul de la Curtea de Apel Cluj, care a blocat recalcularea pensiilor militarilor, este cercetat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru un posibil conflict de interese. Magistratul este căsătorit cu un poliţist care a ieşit la pensie. În motivarea sentinţei, judecătorul susţine că hotărârea de guvern trebuia suspendată din cauză că genera un „dezechilibru între interesul general şi imperativele protecţiei drepturilor fundamentale ale persoanei".

Şi încheiem cu un interviu acordat de Nicolae Manolescu cotidianului ProSport. Aflat în biroul său de la Paris, criticul literar şi ambasador al României la UNESCO, a vorbit despre generaţia de aur de odinioară şi cea de bronz din prezent, despre patronii din fotbal şi idolii din sport. Nicolae Manolescu vorbeşte despre „declinul relaţiilor sentimentale dintre români şi francezi", care nu de la ţiganii expulzaţi ar fi început. Problema e că nu se mai învaţă franceză în şcolile din România.

 
Răscoala zapciilor, pretext de restructurare