Eterna surpriză a iernii româneşti: ninge în ianuarie! (Evenimentul Zilei)

"Statul a plătit 1 mld. euro pentru întreţinerea drumurilor"(Ziarul Financiar)."După viscol şi drumuri blocate ne pândeşte un risc şi mai mare să îngheţăm în case!"(Adevărul)."PNL ar da demisia pe boicot" (Adevărul), “Există riscul ca economia să sufere din cauza protestelor”(Ionel Haiduc în România Liberă).

Eterna "surpriză" a iernii româneşti: ninge în ianuarie! "Românii se aruncă cu capul în nămeţi din grabă sau prostie", consideră Evenimentul Zilei care avertizează -  "Viscolul nu se opreşte! Nu vă aventuraţi nici astăzi să plecaţi la drum!"

"Drumurile înzăpezite. Care este partea de vină a statului. Anvelopele de iarnă nu ne apără de incompetenţa şi dezinteresul autorităţilor"  notează dur România Liberă. Compania de Autostrăzi nu a mai cumpărat parazăpezi pentru drumuri de mai bine de doi ani, deşi are un buget consistent pentru deszăpezire. În acelaşi timp, deşi există o hotărâre de guvern, nu s-au mai plantat nici perdele forestiere. În aceste condiţii, blocarea drumurilor poate fi considerată fatalitate? Mai bune decât parazăpezile ar fi perdelele forestiere de protecţie, rare în România dar în majoritatea ţărilor UE prezenţa lor e regula. În străinătate şoferii au la dispoziţie canale radio dedicate unde sunt informaţi asupra evenimentelor de trafic în zona în care se găsesc. Înfiinţarea unui sistem similar în România este cerut cu insistenţă de ani buni de către UNTRR - o uniune naţională a transportatorilor profesionişti şi în pofida promisiunilor venite din toate direcţiile, sistemul întârzie să apară. 

"Statul a plătit 1 mld. euro pentru întreţinerea drumurilor, dar a fost învins de nămeţi într-o noapte" constată Ziarul Financiar, în vreme ce în Gândul citim că "Regii asfaltului" se plâng că afacerea deszăpezitului nu e profitabilă, dar, "din eleganţă", nu renunţă la contracte 

Jurnalul Naţional scrie despre aberaţia absolută: maşinile de deszăpezire s-au întors de la Şoseaua de Centură pentru că nu aveau roviniete!  

După viscol şi drumuri blocate ne pândeşte un risc şi mai mare, scrie Adevărul, să îngheţăm în case! Suntem la un pas de a rămâne fără gaze. Stocurile obligatorii sunt la jumătate. Cei mai mari furnizori de gaze către populaţie, E.ON şi GDF Suez, împreună cu alţi 22 de operatori mai mici, nu şi-au îndeplinit obligaţiile de înmagazinare pentru acest an, potrivit datelor furnizate de Romgaz pentru Adevărul

"PNL ar da demisia pe boicot". Adevărul mai scrie că liberalii renunţă la ideea de a pleca din Parlament, dar anunţă că nu vor încasa indemnizaţiile şi că vor să blocheze activitatea Legislativului. Şi tot în Adevărul alt titlu de impact - FMI pune condiţii şi mai grele Guvernului. Fondul va scădea prognoza de creştere economică, dar va menţine ţinta de deficit bugetar.

Trecem la Evenimentul Zilei: Mircea Cărtărescu notează în editorial “m-am cutremurat, ascultând discursul de alaltăieri, la curajul lui Băsescu de a ne arăta, cum araţi un câmp plin cu oseminte, ce ne aşteaptă în viitor.Am aflat că nu ne mai putem baza pe investiţiile străine, ci doar "pe forţe proprii .. că şansa noastră e strângerea relaţiilor cu ţările din jur şi, fireşte, cu prietenii noştri tradiţionali, China şi Africa. Scăparea, cum s-ar spune, e unde-o căuta şi nea Ceaşcă pe vremuri. în loc de salvarea aşteptată, mă tem că ne vom trezi pe pluta Meduzei, unde ne vom devora unii pe alţii pentru supravieţuire” 

Există riscul ca economia să sufere din cauza protestelor” este părerea preşedintelui Academiei Române, Ionel Haiduc, intervievat de România Liberă. El crede că, pe fondul crizei economice şi al manifestaţiilor de stradă există riscul ascensiunii forţelor populiste şi extremiste. Pe de altă parte, profesorul Haiduc mărturiseşte că până acum nu a primit nici un răspuns din partea guvernului după ce Academia şi-a pus la dispoziţie expertiza  privind rezolvarea „crizei grave", care „nu se mărgineşte la domeniul economic" şi care priveşte chiar „viitorul" României.

În fine, Cum încearcă USL să cumpere susţinerea societăţii civile.  Încheiem tot cu România Liberă care face dezvăluiri astăzi – Pactul de colaborare cu organizaţiile neguvernamentale propus de opoziţie conţine mai multe prevederi controversate. Documentul cuprinde între altele, asigurări de finanţare din bani publici.Unii dintre reprezentanţii acestor ONG-uri s-au simţit ofensaţi de tentativa de cumpărare a bunăvoinţei iniţiată de USL, alţii însă o consideră „binevenită“. 

Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu