Dragoş Zachia: „Vrem să fim mai deştepţi decât "băieţii deştepţi" (Adevărul)

revista-presi.jpg

Dragoş Zachia: „Vrem să fim mai deştepţi decât "băieţii deştepţi" (Adevărul)

„Cum îşi bate joc Guvernul Boc de 20 de miliarde de euro” (Gândul). „11 medici au învins pentru Îl Luce!” (Gazeta Sporturilor). „Este bine să privatizăm SMURD?” (România Liberă). „În 2011, DanVoiculescu a făcut o avere din afaceri cu statul "dictatorului" Băsescu” (Evenimentul Zilei).

Adevărul publică astăzi un interviu cu noul şef al Hidroelectrica, Dragoş Zachia. El spune “Vrem să fim mai deştepţi decât "băieţii deştepţi". Hidroelectrica vrea să aducă la nivelul pieţei reglementate preţurile din contractele cu "băieţii deştepţi", adică să le majoreze cu 25%. Hidroelectrica, cel mai mare şi cel mai ieftin producător de energie din ţară, este într-o situaţie extrem de proastă, întrucât seceta i-a înjumătăţit producţia.
Directorul editorial al ziarului Financiar, Cristian Hostiuc consideră că “Dacă nu eşti prieten cu cei de la putere şi nu ştii cotloanele puterii, nu poţi face afaceri de genul: energie ieftină de la Hidroelectrica către băieţii deştepţi; afacerea Romgaz - gaze ieftine pentru sprijinirea combinatelor chimice, sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care s-a făcut în zece ani şi a costat peste 100 mil. euro şi nici până acum nu este gata integral; autostrăzile care încep şi nu se mai termină, dar sunt plătite. Şi dacă cunoşti măruntaiele puterii, transferul de bani şi resurse dintr-o parte în alta nu stă apoi decât într-un referat, într-o semnătură, a unui director, a unui secretar de stat, a unui ministru şi a Guvernului şi în final justificarea unui interes naţional. Guvernul premierului Boc tot invocă ce a lăsat în urmă Tăriceanu. Dar până acum nu l-a dat în judecată. Pe Guvern cine îl trimite în judecată pentru această administrare a companiilor?

„Cum îşi bate joc Guvernul Boc de 20 de miliarde de euro”. Gândul scrie că Guvernul şi-a făcut o listă de proiecte pe care vrea să le realizeze în parteneriat public-privat. Între acestea se numără reactoarele 3 şi 4 de la Cernavoda, Hidrocentrala Târniţa-Lăpuşeşti, autostrada Comarnic-Braşov, autostrada Sibiu-Piteşti, precum şi canalul Dunăre-Bucureşti. Valoarea estimativă a nouă dintre cele 18 proiecte de pe lista Guvernului - pentru restul neexistând evaluări ale investitiilor- se ridică la aproape 20 de miliarde de euro, potrivit calculelor Gândul. Cu toate acestea, pe site-ul Ministerului Finanţelor investitorii interesaţi de procedura PPP găsesc informaţii neactualizate. Potenţialii investitori sunt trimişi la un secretar de stat care nu se mai ocupă de acest domeniu din 2010. Gândul aduce câteva exemple grăitoare de proiecte realizate în Europa în parteneriat public privat anul trecut: calea ferată de mare viteză Tours-Bordeaux  cu o lungime de 303 km, Valoarea totală a investiţiei este de 7,8 miliarde de euro. Stadionul Nice Eco (Franţa) - reprezintă o parte a efortului pe care Franţa îl face în perspectiva organizării Campionatului european de fotbal în 2016

„11 medici au învins pentru Îl Luce!” titrează Gazeta Sporturilor. Operaţia lui Lucescu a fost un succes. „Doar Dumnezeu ştie ce va urma” Intervenţia a durat două ore, antrenorul de 66 de ani nu are leziuni pulmonare, iar coastele rupte i-au fost fixate.
Evenimentul Zilei aduce Detaliile halucinante ale operaţiei lui Mircea Lucescu! Pentru a-l opera la timp pe antrenorul de la Şahtior, medicii s-au zbătut să facă rost de instrumentele medicale adecvate şi, în cele din urmă, s-a apelat chiar la un doctor de la un alt spital.

În acest timp, România Liberă deschide o dezbatere – „Este bine să privatizăm SMURD?” Această schimbare ar putea aduce servicii de calitate pentru cetăţeni, datorită concurenţei, însă ar putea pune într-o situaţie delicată cazurile sociale. Modul în care funcţionează serviciile de ambulanţa şi SMURD s-ar putea schimba o dată cu intrarea în vigoare a noii legi a sănătăţii. Pe de o parte, cei care susţin imixtiunea privatului în medicina de urgenţă vorbesc despre creşterea calităţii serviciilor, întrucât concurenţa va fi acerbă. Pe de altă parte, oponenţii noului sistem vorbesc despre medicina de urgenţă ca de un domeniu strategic, la fel de important precum Poliţia, Jandarmeria sau Armata şi care nu ar trebui încredinţat unor firme private.

Încheiem cu Evenimentul Zilei care face dezvăluiri. „În 2011, DanVoiculescu a făcut o avere din afaceri cu statul "dictatorului" Băsescu”. În spatele Frondei pe care o închipuie şi o conduce, afacerile controlate de familia Voiculescu prosperă şi prind consistenţa tocmai prin contracte cu instituţii ale „statului- tâlhar". Cine pe cine tâlhăreşte? Dincolo de afacerile cu energie, imobiliare sau media, influenţa lui Voiculescu a ajuns să se întindă până la Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor (CONAŞ), o instituţie din subordinea Secretariatului General al Guvernului. CONAŞ a atribuit firmei Blue Sky Turism, o agenţie de turism „de buzunar", al cărei acţionar majoritar era Corina Mirela Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu, un contract pe bani europeni de zece ori mai mare decât cifra de afaceri a acesteia, scrie EVZ.
 

 
Revista presei Româneşti cu Magda Prelipceanu