Câştigă Băsescu alegerile din PDL? (România Liberă)

„Scor de rugby: Boc – Blaga 33 – 16” (Evenimentul Zilei). „Soarta lui Boc atârna de congresul PDL” (Jurnalul Naţional). Dan Diaconescu are uşa deschisă în UNPR” (Evenimentul Zilei). „Şeful Statisticii este astăzi cel mai important om din România” (Ziarul Financiar). „România vrea să intre într-un Schengen mort” (Adevărul).

„Câştigă Băsescu alegerile din PDL?”. Se întreabă România Liberă în deschidere. Traian Băsescu a anunţat că va participa la Convenţia Naţională a partidului, ceea ce ar putea schimba opţiunile unora dintre delegaţii dilematici, dar care i-au promis votul lui Vasile Blaga. Pentru funcţia de preşedinte al PDL candidează, alături de Emil Boc şi Vasile Blaga, fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu, care crede că doar „un miracol" îi va putea aduce victoria.

„Scor de rugby: Boc – Blaga 33 – 16” titrează la rândul său Evenimentul Zilei. Cu o zi înainte de confruntarea finală în faţa celor aproape 1.400 de delegaţi la Convenţia Naţională, Emil Boc şi Vasile Blaga îşi contabilizează rezultatele strategiei de campanie internă. Premierul a preferat să le explice PDL-istilor despre mutările la guvernare care le-ar da prima şansă la alegerile viitoare, lăsând reglarea conturilor cu tabăra adversă din partid pe seama susţinătorilor săi.

„Soarta lui Boc atârna de congresul PDL”, consideră Jurnalul Naţional. Premierul s-a angajat că va demisiona din această funcţie numai după ce i se va garanta şefia PDL la congresul de mâine.

Pe de altă parte, Ministrul Apărării dă semnalul unei mişcări bombă în politică, notează acelaşi Evenimentul Zilei. „Dan Diaconescu are uşa deschisă în UNPR”. Gabriel Oprea, afirmă într-un interviu acordat EVZ, că Dan Diaconescu este binevenit în UNPR, întrucât este un om care pune pe primul plan „interesul naţional, pacea socială şi valorile de centru stânga". Oprea susţine că spre UNPR vor mai veni şi personalităţi din PSD, iar partidul pe care-l conduce va obţine la alegeri „cel puţin 10%". Potrivit ministrului apărării, actuala coaliţie majoritară, formată din PDL, UDMR şi UNPR, va rămâne la guvernare şi după 2012

„Şeful Statisticii este astăzi cel mai important om din România”, citiţi în Ziarul Financiar. De ce? Institutul Naţional de Statistică, condus de Vergil Voineagu, anunţă astăzi dacă economia românească iese tehnic din recesiune, după mai bine de doi ani de cădere economică. Analiştii cred că PIB-ul a fost pe plus în primul trimestru, industria având cel mai important aport.

„România vrea să intre într-un Schengen mort”. De subiect se ocupă pe larg Adevărul. Ziarul scrie că Spaţiul Schengen, în care România încearcă din răsputeri să intre, şi-a pierdut valoarea de zonă de liberă circulaţie. Miniştrii de Interne au fost de acord că statele UE pot introduce controale la frontieră. Franţa, Danemarca şi Austria se gândesc deja ce resurse să aloce pentru noile „frontiere“. 15 state sunt în favoarea modificării acordului Schengen, în sensul reintroducerii controalelor la frontiere, anunţă Adevărul, care publică astăzi un interviu cu chestorul Marian Tutilescu, şeful Departamentului Schengen din MAI, care se arată încrezător în aderarea României la Schengen, anul acesta. „Statele care se opun doresc o probă de încredere" spune el in acest interviu.

 

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu