Când Puterea se spală pe dinţi (Gândul)

Parlamentul devine instanţă de judecată (Adevărul) - Războiul Şova- Fenechiu a intrat în etapa demiterilor (Evenimentul Zilei) - Am spart Calea Ferată la sfatul Băncii Mondiale. Ce am obţinut după 15 ani de reforme? (Ziarul Financiar) - Oameni care nu vor fi niciodată şomeri (România Liberă)

Parlamentul devine instanţă de judecată (Adevărul)
Senatorii şi deputaţii vor să aibă acces la probele din dosarele colegilor şi să ia deciziile privind ridicarea sau nu a imunităţii pe baza acestora. Prevederile au fost introduse în statutul deputaţilor şi senatorilor discutat în aceste zile de liderii grupurilor parlamentare.
Practic, pe baza probatoriului, senatorii şi deputaţii vor emite o decizie echivalentă cu o sentinţă judecătorească în care spun dacă sunt sau nu de acord cu reţinerea, arestarea,  percheziţia sau urmărirea penală.

Când Puterea se spală pe dinţi (Gândul)
În editorialul Rodicăi Ciobanu e vorba tot despre modificările dorite de Putere. 1. Senatorii şi deputaţii corupţi vor fi judecaţi, întâi, de Parlament; 2. Incompatibilii vor fi sancţionaţi cu şase luni de concediu şi îşi vor păstra mandatul; 3. Agenţia Naţională de Integritate urmează să dispară. Şi toate acestea se întâmplă la 36 de zile de la câştigarea alegerilor. Cum, în Legislativ, s-a instalat o majoritate-mamut, iar viitoarele alegeri sunt departe, preocuparea de a nu răni sensibilităţile electoratului a dispărut cu totul, mai ales că acesta din urmă a demonstrat, la vot, că are pretenţii reduse.

Războiul Şova- Fenechiu a intrat în etapa demiterilor (Evenimentul Zilei)
Certaţi din pricina administrării drumurilor naţionale, cei doi miniştri s-au apucat să-şi demită reciproc oamenii.
Ieri, Şova, ministru Delegat pentru proiecte de infrastructură, responsabil mai nou şi cu deszăpezirea, a schimbat din funcţie trei directori liberali din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. Varianta oficială este că aceştia nu au gestionat corespunzător activitatea de deszăpezire.
Nici Fenechiu nu s-a lăsat mai prejos şi a decis destituirea directorului CFR Călători, care este susţinut de PSD. Motivul oficial: ar fi responsabil de greva spontană de miercuri.
Culmea este că, în timp ce liberalii şi pesediştii cad victime în războiul dintre aliaţi, puţinii democrat-liberali rămaşi încă prin ministere îşi văd liniştiţi de treabă.

Am spart Calea Ferată la sfatul Băncii Mondiale. Ce am obţinut după 15 ani de reforme? (Ziarul Financiar)
Sorin Pâslaru, redactor şef ZF, atrage atenţia că până acum nicio instituţie nu a făcut o analiză a căii ferate şi a modului cum se poate îmbunătăţi serviciul public de cale ferată. Doar în urma unui astfel de raport, care să fie urmat de propuneri şi de obiective, ar fi trebuit definit mandatul pentru managerii privaţi de la CFR SA.
Să explice acest raport de ce viteza pe calea ferată s-a înjumătăţit, de ce numărul de călători care folosesc serviciile de căi ferate a scăzut cu 40% şi de ce gările arată deplorabil. Dar cine să facă acest raport? Poate o să apeleze statul român, nu-i aşa, tot la Banca Mondială.

Oameni care nu vor fi niciodată şomeri (România Liberă)
Într-o societate în care absolvenţi de ştiinţe juridice sau filologie  sunt nevoiţi să se angajeze ca ospătari sau lucrători comerciali, unele specializări universitare au mare căutare pe piaţa forţei de muncă. Informatica, telecomunicaţiile şi ştiinţele economice sunt domeniile cele mai râvnite.

 
Revista presei româneşti cu Magda Prelipceanu