2 în 1: România loveşte Serbia ca să intre în Schengen? (România Liberă)

"Pumnul în masă al României trezeşte Serbia la realitate" (Evenimentul Zilei), "Magistraţi cinstiţi sau doar neprinşi?" (Adevărul). "Trăim!" (Gazeta Sporturilor).

2 în 1: România loveşte Serbia ca să intre în Schengen? România Liberă comentează că la prima vedere, România ar putea câştiga pe linie din această strategie, în care dă votul pentru începerea aderării Serbiei la UE contra votului Olandei de intrare în Schengen, cu atât mai mult cu cât la pachet intră şi vorbitorii de limbă română din sudul Dunării. E posibil însă ca pe termen mai lung să apară pierderi colaterale fiindcă România nu a discutat cu nimeni această idee de a opri Serbia din avântul ei european, altfel spus se va aduce din nou în prim-plan impredictibilitatea Bucureştiului. Pe de altă parte, există voci care susţin că, dacă România ar fi vrut cu adevărat să forţeze accesul în spaţiul de liberă circulaţie, s-ar fi raliat cu Bulgaria în acest demers. Traian Băsescu explicase chiar în vizita sa de anul trecut la Belgrad că nu va şantaja Serbia cu aşa-numita chestiune a minorităţilor, reaminteşte România Liberă.

Pumnul în masă al României trezeşte Serbia la realitate. Protocolul bilateral între România şi Serbia privind drepturile minorităţilor - document de a cărui semnare depinde poziţia Bucureştiului privind candidatura Serbiei la aderarea la Uniunea Europeană - era ieri în curs de negociere şi redactare, au declarat - pentru Evenimentul Zilei - surse diplomatice. Conform acestora, negocierile privind protocolul bilateral, care este un text tehnic, se centrează asupra unei fraze-cheie: "Belgradul îi recunoaşte ca români pe etnicii din estul Serbiei, indiferent dacă aceştia se numesc ori sunt denumiţi români sau vlahi".

Am rămas prieteni doar cu Marea Neagră - scrie Adevărul,  în timp ce Jurnalul Naţional rezumă comentariile din presa internaţională. „Diaconescu a acţionat la indicaţiile lui Băsescu”. Presa germană bănuieşte că ne-am arătat muşchii din cauza eşecului cu Schengen şi politica internă a dictat decizia. În Ungaria, Nepszava scrie: „Serbia a primit o palmă de la cine se aştepta mai puţin” «Miza în acest moment este credibilitatea Uniunii», a punctat ministrul de Externe al Austriei, Martin Spindelegger. 

Piaţa neagră a justiţiei: Trafic de influenţă de 200.000 de euro. Ne întoarcem la România Liberă. Publicaţia scrie că DNA a obţinut de la Curtea Supremă arestarea preventivă a judecătoarei Maria David de la Secţia Civilă a aceleiaşi instanţe. Denunţătorul magistratei este un om de afaceri condamnat pentru evaziune

Liviu Avram, redactor şef adjunct Adevărul, consideră că “Acolo, pe pereţii clădirii din strada Batiştei, e scris cu cerneală simpatică, dar uşor de citit, mercurialul şpăgii de la Înalta Curte. Adăugând şi recentul caz Gabriela Bârsan, tot de la Înalta Curte, plus lotul de procurori recent arestaţi Carpen-Betelie-Bălăşescu, îţi vin în cap tot felul de gânduri negre şi întrebări mistuitoare. Iată una dintre ele: după arestările astea, nu cumva ceea ce a rămas în justiţia română nu sunt magistraţi cinstiţi, ci doar magistraţi neprinşi? "

Gazeta Sporturilor titrează Trăim! Amicalul România - Uruguay încheiat 1-1 este o remiză de colecţie. “Jucătorii  au fost concentraţi, au demonstrat atitudine, semn că Piţurcă a rămas şeful de trib care ştie să-şi motiveze oamenii. Preliminariile vor fi însă lungi, dure şi încurcate. Nu va fi suficientă o simplă răscolire de orgoliu, ca în faţa acestui Uruguay talentat, estet şi romantic.” spune Cătălin Tolontan.

 
Revista Presei Româneşti cu Magda Prelipceanu