Un nou summit european pe fondul crizei monedei euro (Le Figaro)

"Criza datoriilor: europenii încearcă să convingă pieţele” (Les Echos). „Lecţii de germană la Bruxelles” (Osservatore Romano). „Trafic de organe în Kosovo: comunitatea internaţională era la curent” (20 minutes). „Coasta de Fildeş cade în violenţă” (Le Figaro). „Washingtonul insistă pe progresele din Afghanistan” (Le Monde).„Fostul ofiţer KGB, Putin, îi cataloghează pe trădători drept porci” (La Tribune de Geneve). 

Lucrările Consiliului European de la Bruxelles se află în atenţia ziarelor franceze şi europene de astăzi.

Summitul european care s-a deschis la Bruxelles este dedicat problemelor financiare, economice şi monetare” notează Le Figaro într-un articol intitulat „Un nou summit european pe fondul crizei monedei comune euro”. Şefii de stat şi de guvern din cele 27 de state ale Uniunii trebuie să facă faţă unor multiple provocări: să rezolve criza din Grecia şi din Irlanda, să rezolve slăbiciunile Spaniei şi Portugaliei, să impună reguli stricte Europei monetare.

Le Figaro preia şi o ştire a Agenţiei France Presse ce are ca titlu o declaraţie a premierului belgian, Yves Laterme: „Zona euro: oricât de mulţi câţi bani este posibil”, declaraţie comentată şi de cotidianul economic Les Echos care ne informează că „statele ezită să asume angajamente ferme, pe cifre bine stabilite, dar dau de înţeles că dispun de resurse nelimitate pentru a asigura stabilitatea monedei unice şi a liniştii astfel pieţele financiare”. Articolul din Les Echos se intitulează „Criza datoriilor: europenii încearcă să convingă pieţele”.

La Bruxelles, Germania a fost ţara care a făcut şi face jocurile iar Osservatore Romano, ziarul editat de Vatican, a ales un titlu sugestiv: „Lecţii de germană la Bruxelles”. Germania a fost de acord să fie înfiinţat un fond de salvare dar acesta să fie ultimul recurs.

Presa euro-franceză se arată interesată şi de raportul Consiliului Europei care îl acuză pe premierul Republicii Kosovo de trafic de organe. În acest raport, deputatul elveţian, Dick Marty, îi acuză pe separatiştii kosovari că au organizat între 1999 şi 2000 un trafic de organe ale cărui victime erau prizonierii sârbi dar şi albanezi. Albania însăşi a fost implicată în acest trafic, subliniază raportul, trafic care mergea în paralel cu traficul de droguri. Ziarele franceze şi europene denunţa faptul că unii responsabili europeni, între care şi fostul ministru francez al afacerilor externe, Bernard Kouchner, pe atunci reprezentantul UE în Kosovo, erau la curent cu acest lucru.

Trafic de organe în Kosovo: comunitatea internaţională era la curent”, scrie 20 minutes, publicaţie gratuită care se distribuie în marile aglomeraţii urbane franceze. UCK, armata de eliberare din Kosovo este catalogată drept o organizaţie „teroristă şi mafiotă”.

Elveţia îi cere premierului kosovar, Hasim Thaci, să clarifice acuzaţiile formulate de raportorul Consiliului Europei”, ne informează La Tribune de Geneve, din care mai aflăm că „Elveţia este ţara care adăposteşte şi cea mai numeroasă comunitate de albanezi kosovari, circa 200.000”. În raportul său, Dick Marty reproşează comunităţii internaţionale că a renunţat să cerceteze crimele comise de elementele kosovare pentru a prezerva stabilitatea politică. Premierul kosovar s-a exprimat ieri seară pe tema acuzaţiilor grave care i se aduc, solicitând probe concrete. El a denunţat o campanie pentru a întina imaginea Republicii Kosovo.

Ziarele franceze acorda spaţii largi situației din Coasta de Fildeş, fosta colonie franceză.

Coasta de Fildeş cade în violenţă”, scrie pe prima pagină, Le Figaro care publică şi o fotografie făcută în timpul confruntărilor de la Abidjan pentru controlul televiziunii publice, confruntări care au opus partizanii celor doi preşedinţi: Laurent Gbagbo, preşedintele în exerciţiu, şi Alassane Ouattara, preşedintele ales. Confruntările au făcut între nouă şi 30 de morţi şi cel puţin 80 de răniţi. Controlul televiziunii publice este important căci această instituţie este unul din pilonii menţinerii la putere a lui Laurent Gbagbo, preşedintele în exerciţiu, care refuză să cedeze Puterea câştigătorului alegerilor din 28 noiembrie.

Şi Le Monde se ocupă de acest subiect sub titlul: „Sunet de arme în Coasta de Fildeş”.

Coasta de Fildeş cade în haos”, scrie prima pagină Aujourd’hui en France/Le Parisien, cotidianul francez cu cel mai mare tiraj.

Coasta de Fildeş se află în pragul războiului civil”, consideră ziarul elveţian La Tribune de Geneve.

Să notăm şi alte titluri din presa franceză şi europeană apărute în acest sfârşit de săptămână.

Le Figaro scrie despre „bilanţul nuanţat al lui Obama în Afghanistan”.

SUA-Pakistan: relaţii inegale”, este titlul unui alt articol publicat în Le Figaro.

Washingtonul insistă pe progresele din Afghanistan”, este titlul din Le Monde.

Washingtonul asigură că situaţia în Afghanistan s-a îmbunătăţit”, notează şi Le Temps.

Le Figaro ne informează, tot pe prima pagină, că preşedintele, „Nicolas Sarkozy face un maraton al urărilor”. Este vorba de tradiţionalele urări făcute principalelor categorii socio-profesionale, aşa-numitele „forţe vii ale naţiunii”.

La Tribune de Geneve se interesează de intervenţia tradiţională al premierului rus, Vladimir Putin, la televiziunea publică: „Fostul ofiţer KGB, Putin, îi cataloghează pe trădători drept porci”. În show-ul său televizat, premierul rus a dat de înţeles că în 2012 va fi candidat la preşedinţie.

Revista Presei Europene cu Ştefan Popescu şi Magda Prelipceanu