Tea Party pe banca acuzaţilor (Le Monde)

„De ce 6 morţi şi atâta ură în Arizona?” (Le Figaro). „Arizona, o adevărată Mecca a fanatismului” (Le Temps). „Creşterea economiei americane este insuficientă pentru relansarea pieţei muncii” (Osservatore Romano). „Executarea a doi tineri ostateci în Niger. Terorism. Franţa în prima linie” (Le Figaro). „Tunisia-Algeria: un risc de incendiu” (Le Monde).

Presa franceză şi europeană se interesează de SUA şi mișcarea ultraconservatoare Tea Party. Mişcarea ultraconservatoare este considerată autorul moral al împuşcării a 20 oameni sâmbătă, 8 ianuarie, în statul Arizona de către un tânăr de 22 de ani.

Tea Party, pe banca acuzaţilor”, titrează Le Monde. Parlamentara democrată, grav rănită în atacul armat, Gabrielle Giffords, a devenit ținta atacurilor mişcării Tea Party mai ales din cauza opoziţiei sale cu privire la o lege privind imigraţia şi a susţinerii sale pentru reforma asigurărilor de sănătate demarată de preşedintele Barack Obama. Giffords a primit numeroase ameninţări în timpul campaniei electorale din noiembrie.

De ce 6 morţi şi atâta ură în Arizona?”, se întreabă Le Figaro, cotidian francez conservator. „Ceea ce se întâmplă în Statele Unite de la alegerea lui Barack Obama, se aseamănă cu confruntările din anii 1960. Dar, diferenţa este dată de prezenţa Internetului, a Twitter şi reţelelor de socializare care difuzează ideile şi cuvintele de ordine cu viteza luminii. Mişcarea hippy din anii 1960 făcea apel numai la manifestaţii paşnice contra războiului din Vietnam, pe când Tea Party şi complicii săi cheamă la luptă armată şi evocă fără încetare tirania de la Casa Albă”.

Gloanţele de la Tucson, din Arizona, îi vor îndemna, poate, la reflecţie pe cei care au instigat la violenţă. Numai că riscul este ca aceste gloanţe să reprezinte numai începutul violenţei”. Iată de ce Le Temps, cotidian francofon elveţian, consideră „Arizona, o adevărată Mecca a fanatismului”.

Foarte mulţi americani au pierdut orice speranţă de a mai găsi de lucru, este un alt subiect tratat de ziarele franceze şi europene.

Creşterea economiei americane este insuficientă pentru relansarea pieţei muncii”, este de părere Osservatore Romano, ziarul editat de Vatican, într-un articol publicat chiar pe prima pagină: „creşterea economică americană nu-I consistentă. Şomajul scade la 9,4 % dar numai pentru că mulţi nu mai caută de lucru. Noile date publicate de departamentul de stat al Muncii dezvăluie o situaţie deloc uşoară, astfel încât, preşedintele, Barack Obama, nu a ezitat să o definească «recesiune brutală». În ciuda bunelor rezultate de pe Wall Street, a marilor companii şi a profiturilor realizate de pe urma creşterii exporturilor către ţările emergente, groapa făcută de criză nu a fost încă astupată. Şi chiar dacă pe hârtie, nivelul şomajului a scăzut de la 9,8 la 9,4 % în decembrie. Peste 44 % dintre americanii fără serviciu îşi caută o slujbă de mai bine de 6 luni, este cea mai gravă situaţie din 1983 încoace. Criza din ultimii doi ani a determinat pierderea a peste 8 milioane de locuri de muncă. Cele 1,3 milioane de locuri de muncă create în 2010 arată clar că până la ştergerea efectelor crizei va mai trece o perioadă bună de timp”.

În acest context dificil pentru America, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, se va afla astăzi la Washington pentru a discuta cu omologul său american despre reforma sistemului monetar internaţional.

Les Echos scrie că „rolul internaţional al dolarului american se va afla în centrul discuţiilor pe care preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, le va purta la Casa Albă cu omologul său american, Barack Obama”. Vizita şefului statului are loc cu două săptămâni înainte ca Franţa să preia preşedinţia G20, adică a grupului celor mai bogate țări şi a ţărilor emergente. În afară de revizuirea sistemului monetar internaţional, care nu înseamnă altceva decât punerea în discuţie a supremaţiei dolarului american, celelalte priorităţi ale preşedinţiei franceze a G20 sunt: lupta contra instabilităţii preţurilor la materiile prime şi reforma guvernanţei mondiale. Discuţiile de la Washington nu vor fi uşoare deoarece americanii nu vor ca rolul mondial al dolarului să fie obiect de discuţie. „Trebuie să ne gândim la renunţarea modelului bazat pe acumularea de rezerve valutare în dolari. Acest sistem face ca lumea să fie dependentă de politica monetară americană!”, a declarat Sarkozy, iar acest lucru înseamnă şi contestarea supremaţiei politice americane.

Să notăm şi alte subiecte de interes pentru ziarele franceze şi europene la acest început de săptămână.

Executarea a doi tineri ostateci în Niger. Terorism. Franţa în prima linie”, titrează Le Figaro. „Preşedintele Republicii, Nicolas Sarkozy, a denunţat ieri un act barbar şi a asigurat că Parisul nu va accepta niciodată dictatul teroriştilor şi al terorismului”.

Aujourd’hui en France/Le Parisien se interesează de explozia manifestaţiilor violente în Tunisia unde „bilanţul se agravează de la  o oră la alta”. Ieri seară, cel puţin 20 de morţi se înregistrau la capătul violenţelor din weekend.

Tunisia-Algeria: un risc de incendiu”, titrează pe prima pagină Le Monde.

Osservatore Romano, ziarul editat de Vatican, este favorabil tinerilor magrebieni revoltaţi : „în timp ce revolta se extinde în Tunisia, tinerii algerieni în revoltă cer pâine şi muncă”.

Şi acum Portugalia”, afirmă La Tribune, cotidian economic francez, deoarece „Parisul şi Berlinul fac presiuni ca Lisabona să se pună sub protecţia fondului european de salvare financiară”.

Revista Presei Europene cu Ştefan Popescu şi Magda Prelipceanu