Serbia începe drumul către UE (Liberation)

serbia-incepe-drumul-ue-liberation.jpg

Serbia primeşte statutul de candidată la UE.

Serbia primeşte statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană. Iată ştirea pe care o putem găsi în Liberation. O candidatură primită după ce preşedintele român, Traian Băsescu, a anunţat că România nu se mai opune aderării Serbiei.

"E un progres istoric", notează ziarul Liberation, citând un diplomat european, care aminteşte că în urmă cu 13 ani, Serbia era teatrul bombardamentelor NATO, în timpul războiului din Kosovo.

Ziarul notează şi motivele pentru care România a blocat temporar aderarea Serbiei şi anume, pentru că nu era mulţumită cu situaţia drepturilor minorităţilor din această ţară. Bucureştiul a semnat joi cu Belgradul un acord care garantează drepturile minorităţii române din Serbia, evaluate la 30 de mii de persoane şi drepturile minorităţii sârbe din România. În plus, Comisia Europeană s-a angajat să fie foarte atentă la felul în care Serbia protejează minorităţile naţionale.

Acordul încheiat joi la Bruxelles nu înseamnă însă că Serbia va adera repede la Uniunea Europeană. Acum trebuie începute negocierile de aderare şi apoi încheiate, ceea ce nu va fi o formalitate. În cazul cel mai bun, Belgradul ar putea adera la Uniunea Europeană la sfârşitul acestui deceniu, deci în 2020.

 

Sarkozy, atacat cu ouă

 

Le Monde revine asupra incidentului căruia i-a căzut victimă preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy. Aflat în vizită în sudul ţării, la Bayonne, Sarkozy a fost huiduit şi chiar atacat de manifestanţi furioşi.

Fotografia din Le Monde descrie foare bine atmosfera tensionată în care s-a desfăşurat vizita. Vedem în ea un Nicolas Sarkozy care salută mulţimea, dar are un chip extrem de crispat. Este înconjurat de gărzi de corp şi una dintre ele ţine o umbrelă, dar nu ca să îl apere de ploaie, ci de ouăle cu care a fost primit de câteva zeci de manifestanţi. Ca urmare, Sarkozy a trebuit să se ascundă într-o cafenea, unde a stat peste o oră, până a fost scos de acolo cu ajutorul jandarmilor. Preşedintele francez a dat vina pe rivalul său socialist pentru incidente, dar ziarul insistă asupra faptului că Nicolas Sarkozy pare că se află într-o serie neagră.

Un sondaj publicat joi arată că preşedintele francez pierde un punct în faţa candidatului socialist, Francois Hollande. Astfel, în primul tur de scrutin, programat peste 50 de zile, Nicolas Sarkozy ar obţine doar 25% din voturi, faţă de 29% pentru Francois Hollande. În plus, în al doilea tur, Hollande l-ar zdrobi pe Sarkozy, diferenţa dintre cei doi fiind de cel puţin 15 puncte.

 

New York Times publică opinia unui fost şef al serviciilor secrete militare israeliene, care se pronunţă în favoarea bombardării rapide a Iranului. De ce? Pentru că Iranul trebuie împiedicat să aibă arma nucleară, spune Amos Yadlin şi sunt din ce în ce mai multe elemente care arată că Iranul e gata să obţină aşa ceva. Sunt unii care spun că bombardarea Iranului ar destabiliza regiunea. Dar, insistă fostul şef de servicii secrete, un Iran posesor al armei nucleare ar fi şi mai destabilizator pentru regiune. De fapt, semnalul de stabilitate pentru regiune ar fi siguranţa că Iranul nu va avea arma nucleară.

La inceputul saptamanii viitoare, premierul israelian se va intalni cu presedintele american la Washington. Va fi o intalnire in care fiecare va incerca sa afle cum va actiona celalalt. Benjamin Netanyahu si Barack Obama nu se privesc cu multa incredere. Dar acum vor trebui sa o faca. Pentru ca, daca Israelul nu trece acum la actiune impotriva Iranului, atunci va trebui sa se bazeze pe sprijinul american intr-o actiune militara. Or asta trebuie sa ii spuna clar Obama lui Netanyahu : ca il va sprijini. Daca nu, Israelul va trebui sa actioneze singur cat timp o mai poate face.

Revista Presei Europene cu Andreea Pietroşel