Revista Presei Europene 23 Februarie

Ascultă Revista Presei Europene la RFI România.

Principalul subiect în presa franceză este greva de la Total, cu perspectiva unei epuizări a stocurilor de benzină.

”Mai sunt rezerve de benzină pentru 7 până la 10 zile”, scrie pe prima pagină ziarul popular Le Parisien. Mai toate ziarele franceze de astăzi se interesează efectiv de greva izbucnită la rafinăria grupului Total de la Dunkerque.

Le Figaro, ziar de dreapta, crede că principalul sindicat CGT ar forța lucrurile ca să se ajungă la o criză reală la pompele de benzină. Conducerea grupului vrea să închidă rafinăria, angajații nu vor să-și piardă locurile de muncă, mai cu seamă că Total, având uriașe beneficii realizate, nu este obligat s-o închidă.

”Este o grevă inflamabilă”, scrie Liberation. Întreaga Franța riscă să fie antrenată. ”Conflictul amenință și alte rafinării”, recunoaște ziarul cu profil economic, constatând că nemulțumirile sociale se manifestă în toate domeniile, pe măsură ce se apropie alegerile regionale.

De ce multe rafinării își încetează treptat activitatea nu numai în Franța, dar și în restul Europei în general, se întreabă aproape în aceiași termeni ziarele La Tribune și La Croix. În primul rând fiindcă se înregistrează o puternică scădere a consumului în toate țările europene. S-au luat multe măsuri ca să fie redus peste tot consumul. Iar pe de alta parte Statele Unite au încetat din 2008 să mai importe benzină din Europa. Uniunea Europeană și-a propus să reducă cu 30% consumul de carburanți în următorii 20 de ani. Deci și alte unități de rafinare vor fi închise.

”Restructurările de personal care afectează mari firme precum Phillips, Renault sau Total sunt un subiect de îngrijorare pentru actualul guvern francez”, scrie Le Monde. Un guvern divizat între unii membri care consideră că trebuie să se intervină, și alții care cred că guvernul nu trebuie să se amestece în conflictele de muncă.

Iar dacă este să ne gândim și la pensionari, 68% dezaprobă politica președintelui Sarkozy, iată sondajul de opinie care apare pe prima pagină a ziarului L'Humanité. Este vorba însă de marele șantier al reformei sistemului de pensii, care va monopoliza dezbaterile până în toamnă.

Ieri a fost în vizită la Paris șeful autorității palestiniene, în contextul în care a izbucnit scandalul cu asasinatul petrecut la Dubai. Ce scriu ziarele de astăzi?

Sarkozy pledează pentru un stat palestinian "viabil", iată formula mai prudentă aleasă de președintele francez după ce l-a primit ieri la palatul Elysée pe șeful autorității palestiniene Mahmud Abbas. Prudență, pentru că ministrul său de externe pleda cu câteva zile în urmă pentru declararea independenței statului palestinian cât mai grabnică. Și oarecum unilaterală, chiar dacă alte state europene încă nu ar susține formula. Sarkozy promite vag să se implice în inițiative diverse pentru deblocarea procesului de pace. Dar condamnă ferm asasinarea unui lider palestinian într-un hotel la Dubai. Ancheta în legătură cu acel asasinat își urmează cursul. Israelul nu e acuzat în mod oficial, dar deja ieri Uniunea Europeana a protestat împotriva faptului că acel comando a folosit 13 pașapoarte false cu nume de cetățeni din țările Uniunii.

”Este condamnat asasinatul fără să fie implicat în mod direct Israelul”, precizează ziarul belgian Le Soir; Mișcarea Hamas îi cere Uniunii Europene să pună Israelul pe lista statelor teroriste.

În actualitatea internațională revine și președintele Obama.

”Președintele american prezintă noul plan pentru asigurările de sănătate”, scrie ziarul italian La Repubblica.

”Este de fapt un compromis față de ambițiile sale inițiale”, completează Corriere della Sera.

În Franța, ziarul Les Echos precizează că Obama insistă pe scăderea taxelor de asigurări care în ultimii zece ani au făcut mai mult decât să se dubleze. Este trist să constați că 31 de milioane de cetățeni ai Statelor Unite nu au niciun fel de asigurare de boală.

”Obama are nevoie de această reformă care a figurat în fruntea promisiunilor sale electorale”, scrie ziarul britanic The Guardian, estimând că el va costa 950 de miliarde de dolari etalați pe zece ani. Ieri planul a fost postat pe situl oficial al Casei Albe. Opoziția s-a aruncat deja asupra lui ca sa-l demonteze.

Ziarul elvețian Le Temps se întreabă dacă nu cumva sistemul politic american este pervertit și prea dependent de bani. Fiindcă de când a fost ales, Obama nu a reușit sa avanseze niciuna din marile sale reforme. În privința reformei sănătății, anturajul președintelui lasă deja să se înțeleagă că el va încerca să o impună cu forța.

”De la Washington sporesc presiunile asupra consorțiului nipon de automobile Toyota”, scrie ziarul elvețian Le Temps, pe măsură ce se apropie data când directorul general al firmei va veni să dea explicații în fața Congresului American. Apar tot mai multe vehicule defectuoase și există posibilitatea unor procese penale în serie.

”Puternice tensiuni în Turcia”, constată ziarul italian Corriere della Sera. Până acum au fost arestate 40 de persoane implicate într-un complot militar împotriva guvernului islamist. În operațiunea numită Ciocanul se pare că sunt implicați doi generali și fostul comandant al aviației militare, precum și alți ofițeri.

”Greva piloților de la Lufthansa a luat până la urmă sfârșit”, constată ziarul italian La Repubblica. Era prevăzută pentru patru zile și ar fi putut să coste compania zeci de milioane de euro. În schimb sunt așteptate pentru astăzi și pentru mâine numeroase întârzieri sau anulări de zboruri pe cele două mari aeroporturi pariziene, remarcă același ziar italian.

Le Parisien confirmă: ”va fi o săptămână neagră pe toate aeroporturile din Franța”. Să încheiem cu scandalul provocat în Franța de noile imagini ale unei campanii publicitare împotriva fumatului. Formula descrisă este neutră: ”a fuma înseamnă a deveni un sclav al tabacului.”

 
Revista Presei Europene 23 Februarie