Revista Presei Europene 22 Februarie

Ascultă Revista Presei Europene la RFI România.

Subiecte extrem de diverse în primele pagini ale ziarelor franceze de azi.

Franța și Statele Unite amenință Iranul cu noi sancțiuni, scrie Le Figaro, notând că primul ministru francez și șeful armatei americane din Golf au ridicat tonul împotriva atitudinii Teheranului în ceea ce privește ambițiile sale nucleare. După publicarea ultimului raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Parisul și Washingtonul încearcă să-i convingă pe ceilalți membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU de necesitatea unor sancțiuni - deja votate de fapt în Statele Unite de Camera Reprezentanților și de Senat.

Problemele interne ale partidului socialist, viitoarele alegeri regionale și căminele studențești - sunt subiectele interne franceze comentate în ziare.

Liberation preferă să analizeze o problemă internă a partidului socialist - care se pregătește pentru alegerile regionale din martie. E vorba de turbulentul Georges Frêche, care prezintă în regiunea Languedoc-Roussillon o listă socialistă disidentă – deși conducerea partidului a desemnat un alt candidat. În mod normal, socialiștii de pe lista disidentă vor fi suspendați din partidul minat de contradicții interne, se neliniștește Liberation.

”Alegeri regionale – la ce servește votul dumneavoastră”, scrie Le Parisien, care ne explică de fapt care sunt competențele unei regiuni în Franța – competențe importante, care influențează direct viața cotidiană. Regiunile gestionează de pildă liceele, transporturile și formarea profesională.

La Croix a realizat o anchetă într-un complex de cămine studențești din apropiere de Lille, ca să constate că multe din clădirile construite în anii 60 se află într-o stare avansată de degradare. Guvernul promite un efort în favoarea studenților, dar aceștia, din cauză că nu există cămine destule, sunt obligați să-și găsească o locuință în sectorul privat - unde e mult mai scump.

După cum se cuvine, subiecte economice în cele două ziare economice franceze, La Tribune si Les Echos - dar și în L'Humanité, care insistă totuși pe latura socială.

La Tribune, ziar economic, afirmă că patronii întreprinderilor mici și mijlocii nu sunt deloc optimiști - se pare că ei nu cred în reluarea activității economice. În orice caz, moralul lor a scăzut cu 3 puncte în februarie, față de luna precedentă.

Celălalt ziar economic francez, Les Echos, ne avertizează că grevele de la rafinăriile societății petroliere Total creează un risc de penurie. Stațiile de benzină ar putea să rămână în scurt timp fără carburanți.

L'Humanité salută cum se cuvine lupta oamenilor muncii de la Total, scriind că regii petrolului sunt puși sub acuzare. Greva masivă a salariaților, care protestează împotriva închiderii rafinăriei de la Dunkerque, a obligat conducerea grupului Total să negocieze cu sindicatele, și a stârnit reacția guvernului. În caz că nu se va găsi o soluție, există riscul unei penurii de benzină, amenință ziarul comunist.

Câteva cuvinte în încheiere despre presa europeană.

Din presa europeană, La Libre Belgique constată că partea francofonă a Belgiei atrage mai puține investiții decât partea flamandă. Flandra ocupă locul șapte în clasamentul regiunilor cele mai atrăgătoare pentru investitorii străini; primele trei locuri sunt ocupate în ordine de sud-estul Angliei, regiunea pariziană și Renania de nord-Westfalia.

În Spania, El Pais publică un interviu cu premierul turc Recep Tayyip Erdoğan - ocazie cu care şeful guvernului de la Ankara afirmă că Turcia a intrat deja în Uniunea Europeană, e drept, neoficial - în ţările UE trăiesc actualmente cinci milioane de imigranți.

 
Revista Presei Europene 22 Februarie