Revista Presei Europene 19 Februarie

Ascultă Revista Presei Europene la RFI România.

Începem cu Barack Obama şi cu subiecte din Statele Unite ale Americii.

Numai 44% dintre americani ar mai vota astăzi pentru Barack Obama, relevă un sondaj de opinie plasat şi de ziarul francez Le Figaro pe prima pagină. Cu o rată a şomajului de 9,7% nu putem vorbi de o adevărată reluare a activităţilor economice, recunoaşte şi preşedintele. Americanii s-au săturat şi de disputele din Congres care se ascut mai nou numai din perspectiva alegerilor de la jumătatea mandatului, şi nu reflectă viaţa reală.

Nu-i merge prea bine nici lui Hillary Clinton, şefa diplomaţiei americane, care a aşteptat cinci ore în aeroportul din Jeddah, Arabia Saudită, fiindcă avionul ei se defectase. Noroc cu generalul David Petraeus, aflat în zonă, care a deturnat propriul său avion ca să o aducă la Washington, relevă acelaşi ziar, comparând-o cu o Cenuşăreasă pe care o aduce acasă caleaşca prinţului!

Le Figaro manifestă astăzi o predilecţie pentru faptele diverse cu rezonanţă internaţională: un şef al mişcării palestiniene Hamas a fost asasinat într-o cameră de hotel din Dubai de un adevărat comando al forţelor de securitate israeliene, Mossad. Toţi cei 11 din echipa de comando, printre ei fiind şi o femeie, au fost filmaţi de camerele de luat vederi. Pentru prima dată in istoria spionajului pot fi derulate minut cu minut imaginile unei acţiuni soldată cu un asasinat. Israelul e antrenat într-o criză diplomatică gravă cu mai multe ţări europene, scrie tot Le Figaro. Subiectul ocupă largi spaţii în Le Monde şi în Liberation. Şi facem imediat legătura cu faptul că preşedintele palestinian Mahmud Abbas a sosit ieri la Paris.

Primul său ministru explică în ziarul La Croix strategia palestinienilor de a ocoli blocajul israelian pentru a pune temeliile viitorului stat palestinian. Se construieşte un nou oraş care se va numi Rawabi, un proiect de peste 300 de milioane de euro construit în parte cu investiţii din Qatar, proiect care va fi simbolul viitorului stat palestinian.

Alte subiecte internaţionale.

Revenim la Barack Obama, mai precis la întâlnirea sa cu Dalai Lama. A fost o vizită istorică, crede ziarul italian Corriere della Sera, subliniind faptul că nu s-a vorbit despre politică, ci despre pace, valori umane, armonie religioasă.

Preşedintele firmei de automobile japoneze Toyota s-a decis până la urmă să meargă spre Statele Unite, ca să explice chiar în faţa Congresului american ce se întâmplă cu seria de defecţiuni ale unor modele de automobile amplu vândute şi în Statele Unite. Cu două zile în urmă el declarase că îl va trimite doar pe reprezentantul firmei în Statele Unite, ceea ce a stârnit o confuzie progresivă şi chiar indignare, după cum scrie ziarul spaniol El Pais.

Şi pentru că suntem într-o zi cu întâmplări ieşite din comun, iată şi cazul acestui kamikaze american, furios împotriva fiscului (subiect pescuit din Corriere della Sera). Omul s-a aruncat cu micul său avion asupra clădirii impozitelor din Austin, Texas, după ce înainte dăduse foc propriei sale case. În aceeaşi clădire erau şi sedii ale serviciilor secrete FBI şi CIA. După o primă anchetă se exclude ideea că ar fi fost un atac terorist.

Rusia îşi întinde plasa de păianjen în Caucaz. Moscova va construi o bază militară în Abhazia, republică separatistă a Georgiei, scrie Le Figaro, ziar care analizează şi ultimul raport al curţii de conturi din Italia, care constată triplarea nivelului de corupţie anul trecut.

La final, câteva subiecte din actualitatea franceză.

În Franţa se fac manevre de apropiere şi de învăluire între partide în apropierea alegerilor regionale. Socialiştii speră să-şi ia revanşa, scrie Le Monde. L'Humanité scrie despre conflictele sociale care se înmulţesc în timp ce întreprinderile distribuie dividende pentru acţionarii lor. E momentul când sunt prezentate bilanţurile pe anul trecut. Bursa penalizează drastic acţiunile băncii Societé Generale, care înregistrează cea mai gravă scădere din întreg grupul. Căderea pe care a cunoscut-o ieri, la Paris, Societé Generale, s-a produs după ce banca a publicat un beneficiu anual mai mic cu 700 de milioane de euro, cu creanţe dubioase şi cu active toxice – după cum explică ziarul La Tribune.

Iar din ziarul popular Le Parisien aflăm că încep să fie instalate în Franţa noi aparate radar care nu mai sunt anunţate. Ele controlează viteza medie a automobilului între două puncte fixate înainte. Inutil să speri că ai putea frâna înainte de o zonă clasică de control. În următorii 2 ani vor fi instalate 4000 de asemenea radare invizibile faţă de cele peste 2500 actualmente. Unele dintre ele sunt specializate în a identifica doar automobilele care trec pe roşu în marile oraşe. Maniacii vitezei vor plăti din ce în ce mai scump. Autorităţile vor să scadă sub 4000 numărul accidentelor mortale într-un an.

Ascultă Revista Presei Europene la RFI România.

 
Revista Presei Europene 19 Februarie