Revista Presei Europene 17 Februarie

Ascultă Revista Presei Europene la RFI România.

Situația economică din Grecia, cea din dosarul nuclear iranian, reconstrucția Haiti – subiecte multiple pe primele pagini ale presei franco-europene de azi. Unul singur însă este unanim şi pe larg comentat: noile secrete care vor fi dezvăluite azi despre Toutankhamon, celebrul faraon mort la doar 19 ani în urma cu aproape 3 milenii şi jumătate. Ce ne spun ziarele?

Pagini întregi, imagini virtuale şi din toate unghiurile ale celebrului faraon. Cititorul francez şi în general european nu poate scăpa azi de Toutankhamon. Febra egipto-maniacă despre care vorbeam deja de ieri, la microfonul RFI, şi-a refăcut apariția.

"O parte din misterele lui Totankhamon ne sunt dezvăluite azi", titrează La Croix, ziar catolic, pentru a comenta studiul publicat de egipteni şi americani, studiu din care vom afla care au fost rudele tânărului faraon şi cum a murit acesta. Studiul făcut public azi are la bază două analize majore: cele genetice, ale ADN-ului faraonului, şi radiografiile făcute aceleiași mumii.

"Toutankhamon iese din umbră", ne anunță şi Le Figaro, ziar conservator care observă că aceste teste moderne au permis cercetătorilor să-şi rectifice imaginea pe care o aveau despre Toutankhamon. Publicația franceză profită de ocazie pentru a constata că în vreme ce lui Toutankhmaon îi dă lumea atâta atenție, sute de mumii precolumbiene zac neexploatate şi depozitate în condiții precare în muzeele din Peru.

Le Monde rămâne însă concentrat pe anunțul referitor la Toutankhamon şi ne descrie pe o pagină întreagă "ultimul secret" al faraonului ce trăia acum aproape 3 milenii şi jumătate. Într-un articol aparte, publicația franceză de seară notează că anunțul făcut azi este foarte delicat întrucât conține şi un mesaj politic. În particular, autoritățile egiptene au făcut totul pentru a evita ca, eventual, să nu i se atribuie celebrului faraon o origine evreiască.

"Mort de malarie sau asasinat?" – se întreabă germanul Bild, dând crezare mai degrabă primei ipoteze.

O ipoteză - moartea de malarie - pe care Frankfurter Allgemeine Zeitung o pune încă sub semnul întrebării.

Nu la fel de precaut e şi Le Soir, în Belgia. Ziarul din Bruxelles ne spune că "Toutankhamon a murit de paludism combinat cu o boala a oaselor".

"Părinții lui Toutankhamon erau frați", titrează colegul său de la Die Welt.

Să revenim la vremurile noastre, la problemele cotidiene şi să vedem ce scriu ziarele de azi despre Grecia, subiect atotprezent de câteva săptămâni încoace.

"Grecia are 30 de zile la dispoziție ca să convingă", titrează Les Echos, ziar economic, comentând reuniunea de ieri a miniștrilor de finanțe din UE. În editorialul său, ziarul comentează acest poker grecesc pe care l-au declanșat cei 27 şi investitorii din Grecia. Chiar dacă, pentru moment, speculatorii au dispărut din peisaj, nu e vorba de sfârșitul poveştii ci de o simplă pauză, avertizează Les Echos.

Colegul de la Tribune, celălalt cotidian financiar francez, ne spune că "cei 27 au emis o listă vertiginoasă de reforme pe care le cer Atenei ca să-şi reducă datoria." În editorialul său, ziarul deplânge faptul că în această afacere grecească, sadismul a concurat cu "schadenfreude", termen german folosit chiar în titlu de ziarista franceză, ce s-ar putea traduce cu ceva de genul "ne bucurăm de necazul altora".

"Grecia în cămașă de forță", scrie în titlu şi L'Humanite. Ziarul comuniștilor francezi deplânge faptul că "Atena a fost anexată de cei 27", comanditarul corsetului bugetar impus ţării fiind (ce altceva ar fi putut spune L’Humanite?) piețele bursiere.

"Mai multe eforturi, mai multă rigoare" au fost cerute Greciei mai ales de către Germania şi Banca Centrală Europeană, ne spune, de partea sa, Le Monde.

"Grecia e așadar împinsă spre tot mai multă austeritate", constată şi Liberation, ziar de centru-stânga.

"Grecii trebuie să se aștepte la decizii dureroase", titrează în Germania, Die Welt.

În sfârșit, Le Temps, ziar francofon din Elveția, ne spune că "Bruxellesul a amenințat Atena cu sancțiuni".

Altă ţară amenințată cu sancțiuni este şi Iranul. Numai că Iranul contraatacă. "Noua amenințare a lui Mahmoud Ahmadinejad împotriva Occidentului", este titlul ales de Le Figaro pentru a comenta încă de pe prima pagină punerea în gardă a liderului de la Teheran, în cazul în care regimul său este supus unor noi sancțiuni.

"Ahmadinejad contra-atacă" deci, remarcă şi italianul Corriere della Sera.

"Veți plăti scump dacă ne impuneți sancțiuni", a spus președintele iranian la adresa occidentalilor, notează şi La Repubblica.

De partea sa, Le Monde analizează controlul tot mai mare pe care-l au în Iran așa-zișii Gardieni ai Revoluției, cei pe care Hillary Clinton, secretara de stat americană îi suspectează că vor să instaureze o dictatură militară în ţară.

Les Echos evocă faptul că în dosarul nuclear, Washingtonul, Moscova şi Parisul "sunt la unison".

"Opțiunea dialogului fiind moartă, Statele Unite au început să tune şi să fulgere împotriva Iranului pregătind astfel terenul pentru noi sancțiuni", observă şi Le Temps.

 
Revista Presei Europene 17 Februarie