Revista Presei Europene 16 Februarie

Ascultă Revista Presei Europene la RFI România.

Așa-zisul summit social de la Palatul Elysée – cu spinoasa problemă a reformării sistemului de pensionare – este subiectul cel mai comentat în presa franceză de azi.

„Pensii – Sarkozy vrea o lege în septembrie”, anunță LE FIGARO. Ziarul insistă asupra faptului că şeful statului e dispus să negocieze cu sindicatele şi cu patronatul, şi că a promis că nu va încerca să-şi impună cu forța ideile. Dosarul pensiilor va fi rezolvat în septembrie, adaugă LE FIGARO.

„Pensii – Nicolas Sarkozy nu se va impune cu forța”, scrie şi LE MONDE.

„Pensii – Sarkozy evită confruntarea directă cu sindicatele”, notează ziarul economic LES ECHOS. Sindicatele rămân însă neîncrezătoare şi cheamă la mișcări de protest la sfârșitul lui martie.

L'HUMANITE ne explică cum îi favorizează Sarkozy pe patroni. „Principalul sindicat patronal, MEDEF, are toate motivele de satisfacție”, afirmă ziarul comunist. Reforma pe care o vrea Sarkozy va fi plătită din buzunarul oamenilor muncii. Numai un francez din cinci are încredere în felul în care Guvernul se ocupă de problema pensiilor, amintește L'HUMANITE.

Alte subiecte din actualitatea internă şi internațională: violenţa din şcoli şi succesele sportive ale francezilor la olimpiada de iarnă.

LIBERATION evocă situația profesorilor din şcoli, îngrijorați de înmulțirea actelor de violenţă comise de elevi. Merg la școală cu frica în sân, explică unul dintre ei. Ziarul citat înşiră o serie de mărturii ale cadrelor didactice din departamentul Seine Saint-Denis, care manifestează azi pentru ca statul să ia măsuri suplimentare de combatere a violenţei.

LA CROIX preferă azi un subiect sportiv. Este vorba de cei doi francezi care au obținut medalii de aur la Jocurile Olimpice de Iarnă din Canada. „Sportivii așa cum îi iubim”, titrează ziarul catolic, subliniind faptul că victoria celor doi schiori onorează disciplinele sportive în care se ilustrează. Discipline în care nu se câștigă prea mulți bani şi care au rămas în afara marilor circuite comerciale. „Schiorii de fond trebuie să fie cu adevărat pasionați - şi faptul că au câștigat medalii olimpice, fie ele şi de aur, nu le garantează un viitor asigurat”, afirmă LA CROIX.

Presa europeană, pe lângă comentariile politice şi economice, anunță şi accidentul feroviar din Belgia.

Din presa europeană, în Spania, EL PAIS notează că Europa îi dă o lună Greciei pentru a-şi prezenta primele roade ale planului ei de economii. Este citat președintele Eurogrupului, Jean Claude Juncker, care afirmă că partenerii europeni nu vor permite ca Grecia să cadă pradă voracității piețelor.

În Italia, LA REPUBBLICA scrie că miniștrii de finanțe din ţările UE nu sunt de acord cu propunerea președintelui american, Barack Obama, care vrea să impună noi limite activităților bancare. Propunerea în cauză nu corespunde cu principiile pieței libere - se afirmă într-un document european comun, alcătuit la Bruxelles.

THE TIMES, în Marea Britanie, urmărește îndeaproape ofensiva militară internațională împotriva talibanilor din Afganistan - ofensivă la care participă şi trupe britanice, alături de cele americane şi afgane. NATO şi forțele aliate întâmpină o rezistenţă înverșunată. Înaintarea lor este întârziată de trăgători izolați şi de explozia unor bombe artizanale.

În sfârșit, în Belgia, LA LIBRE BELGIQUE scrie, desigur, despre accidentul feroviar de ieri, soldat cu 18 morți. Tragedie căreia ziarul belgian îi consacră 14 pagini, cu mărturii, reacții şi analize ale cauzelor posibile.

 
Revista Presei Europene 16 Februarie