Depresia tineretului algerian (Le Figaro)

tineri-algerieni-protesteaza.jpg

Tineri algerieni protestează

„Regimul libian trage în plin” (Liberation). „Revolte arabe: represiune brutală în Libia, Bahrein şi în Yemen” (Le Monde). „Furtuna arabă” (L’Osservatore Romano). „Fiul lui Gadafi avertizează asupra riscurilor unui război civil” (Financial Times). „Multe decese în Libia” (Süddeutsche Zeitung). 

Situaţia din ţările arabe este urmărită cu interes de presa franceză şi europeană la acest început de săptămână.

Depresia tineretului algerian”, citim în Le Figaro.

Regimul libian trage în plin”, notează Liberation.

Revolte arabe: represiune brutală în Libia, Bahrein şi în Yemen”, citim pe prima pagină a cotidianului Le Monde.

Furtuna arabă” – consideră L’Osservatore Romano, ziarul editat de Vatican, care notează că „răzmeriţele continuă în mai multe state”.

Fiul lui Gadafi avertizează asupra riscurilor unui război civil”, citim în ziarul britanic Financial Times apropos de situaţia din Libia.

Acelaşi unghi îl găsim şi în spaniolul El Pais: „Regimul lui Gadafi ameninţă cu războiul civil”.

La fel, în ziarul francofon belgian, La libre Belgique, care citează declaraţia lui Saif el-Islam, fiul colonelului Gadafi: „poporul trebuie să aleagă între noua Libie şi războiul civil”.

Multe decese în Libia”, scrie cotidianul german Süddeutsche Zeitung, ziarul german cu cel mai mare număr de abonaţi (ziar care are şi un milion de cititori în străinătate), ziar  de orientare liberală.

Bengahzi se transformă în teatru de război”, citim în Le Temps, ziar francofon elveţian, care în pune în centrul analizei sale epicentrul revoltei libiene, Benghazi, oraş din NE ţării.

Să cităm din articolul de fond al ziarului italian Il Riformista, ziar comunist italian, articol intitulat „Amicii romani ai lui Gadafi minimizează revoltele din Libia”. „Nu par revolte de o amploare deosebită”, explică Paolo Scaroni, şeful gigantului petrolier şi gazier ENI, mai ales că Gadafi este, potrivit ministrului de externe, Franco Frattini, «un reformator» notoriu care ar trebui luat ca model de ţările arabe vecine. Cu aceste declaraţii Italia se pare că are o lectură paralelă, departe de consideraţiile care se fac în alte părţi ale lumii. Relaţiile apropiate Roma-Tripoli îşi fac simţite ponderea şi asta pe faţă. În timp ce în Franţa izbucneşte un adevărat scandal pe tema amiciţiilor libiene ale partenerului doamnei ministru al afacerilor externe, Michelle Aliot-Marie, încrengăturile italo-libiene nu provoacă nimic. Companiile italiene fac afaceri înfloritoare în Libia. E adevărat, prin tratatul de la Banghazi din 2008, Italia s-a angajat să plătească reparaţii coloniale Libiei în valoare de 5 miliarde de dolari dar, în schimb, Tripoli s-a angajat să favorizeze firmele italiene. Pentru multe, Libia este un adevărat paradis terestru: ENI poate exploata petrolul libian până în 2042. Banii nu au miros şi un munte de bani poate transforma un dictator într-un reformator. Dar asta, numai în Italia”.

Ziarele scriu pe larg şi despre reuniunea G20 de la Paris. Reuniune eclipsată de prezenţa foarte mediatizata a lui Dominique Strauss-Kahn, directorul general al FMI şi încă nu candidat la preşedinţia Franţei în 2012 deoarece misterul privind decizia sa rămâne la fel de puternic în ciuda întrebărilor numeroase ale ziariştilor.

Nici un mister pentru Les Echos: „Strauss-Kahn îşi pregăteşte reîntoarcerea”.

Liberation îi dedica lui Strauss-Kahn primele două pagini. „Favoritul sondajelor: directorul FMI este privit cu simpatie de 54 % dintre francezii cu drept de vot care a criticat dur politica lui Nicolas Sarkozy”.

Ziarele europene scriu şi despre absenteismul parlamentarilor. Tabloidul francez France-Soir dedică acestui subiect prima pagină: „Un senator câştiga 13.309 euro pe lună dar nu vine niciodată la Senat. Este vorba de un senator corsican, François Vendasi, care se apără: «munca de teren este mai importantă». O opinie împărtăşită şi de alţi senatori francezi. Aceşti aleşi nu sunt niciodată sancţionaţi”, regretă tabloidul France-Soir.

Să notăm şi alte subiecte de interes din presă euro-franceză.

Sabia lui Damocles asupra pompelor de benzină din întreaga lume”, titrează jurnalul economic La Tribune care reaminteşte că „Golful Persic concentrează jumătate din rezervele petroliere mondiale şi că lipsa stabilităţii reprezintă prima nelinişte a SUA”.

G20 francez: un prim acord smuls”, explică un alt cotidian cu tentă economică, Les Echos, precizând că „ponderea Chinei a fost determinantă în această reuniune maraton”.

Sub titlul „agricultorii europeni, chestiuni de viitor”, La Croix prezintă un dosar special pentru a înţelege „mizele reformei politicii agricole comune, la nivelul UE”.

Revista Presei Europene cu Ştefan Popescu şi Magda Prelipceanu