CE crede că eforturile bugetare făcute de statele UE sunt insuficiente (Les Echos)

„Primul ministru francez va cere Londrei să susţină întărirea integrării europene pentru salvarea monedei comune, euro” (The Times). „Japonia sare pentru salvarea monedei comune euro” (Osservatore Romano). „Un Guvern de asasini” (L’Humanité). „Absurdul unei represiuni disproporţionate” (Le Figaro). „Peste 15.000 de morţi, în 2010, în Mexic, din cauza narcotraficanţilor” (El Pais).

În atenţia presei euro-franceze este apelul preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, către statele membre pentru a face şi mai multe economii bugetare.

Comisia Europeană, scrie Les Echos (care preia o ştire a Agenţiei France Presse) crede că eforturile bugetare făcute de statele membre sunt insuficiente”. Preşedintele Comisiei Europene a cerut statelor membre să mărească, în primul rând, vârsta de pensionare. Comisia Europeană doreşte că datoria statelor membre să reprezinte mai puţin de 60 % din PIB iar acest lucru este realizabil numai dacă statele membre accepta ca Bruxelles-ul să le examineze legile bugetare înainte de a fi adoptate. Este vorba de o minirevoluţie. Această iniţiativă a fost lansată anul trecut după ce Grecia a intrat în criză, pentru a evita riscurile unor derapaje bugetare similare.

Ziarele franceze şi europene se ocupă şi de vizita premierului francez, François Fillon la Londra.

Primul ministru francez, François Fillon, va cere Londrei să susţină întărirea integrării europene pentru salvarea monedei comune, euro”, notează cotidianul britanic Times, editat la Londra. Premierul francez a declarat pentru Times că vrea să insiste în discuţiile cu omologul său britanic, David Cameron, pe consecinţele dezastruoase care le-ar putea avea asupra economiei britanice un eventual eşec al monedei euro. „Pentru consolidarea monedei comune europene avem nevoie de armonizarea graduală a politicilor noastre economice, fiscale şi sociale”, a adăugat premierul, potrivit căruia „Europa se află într-un moment istoric crucial”. „Avem nevoie să punem în practică un sistem economic unic pentru toată zona euro. Marea Britanie nu face parte din această zonă dar decizia pe care o vom lua va fi de mare importanţă şi pentru Marea Britanie” – este o altă declaraţie a premierului Fillon dată jurnalului britanic Times. „Chestiunea e următoarea: Regatul Unit este gata să accepte sau să încurajeze o mai mare integrare a statelor din zona euro sau se va arăta neîncrezător şi va crea obstacole?”, se întreabă şeful Guvernului de la Paris care consideră că „un eşec al monedei comune euro va reprezenta o catastrofă şi pentru Londra din cauza legăturilor economice cu aceste state”.

The Times aminteşte şi el că „preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a cerut statelor europene să decidă rapid dacă măresc sau nu fondul de ajutor pentru zona euro, într-un moment în care Portugalia se află într-o situaţie critică. Portugalia este considerată următorul candidat la un ajutor financiar extern”.

Şi Osservatore Romano, ziarul editat de Vatican, se ocupă de zona euro şi publică un articol intitulat: „Japonia sare pentru salvarea monedei comune euro”.

Presa euro-franceză se arată interesată şi de represiunea mişcărilor sociale din Tunisia. Presa consideră regimul tunisian „strâns cu uşa” în faţa mişcării de contestaţie care a făcut deja câteva zeci de morţi şi mulţi editorialişti critică atitudinea autorităţilor franceze, o atitudine „fără voce, mută”, în faţa acestei represiuni.

Cotidianul comunist, L’Humanité, denunţă „un Guvern de asasini” şi un „preşedinte al asasinilor” faţă de care Franţa, fostă putere colonială, dă dovadă de o „insuportabilă complezenţă”.

Mai puţin vehement, cotidianul conservator, Le Figaro critică totuşi „absurdul unei represiuni disproporţionate” şi speră că înlăturarea ministrului de Interne va marca „începutul unei treziri la realitate cu privire la limitele modelului de dezvoltare tunisian”.

Amploarea acestei mişcări ar fi trebuit să determine regimul la o concertare cu forţele Opoziţiei care să permită rezolvarea revendicărilor pe o cale paşnică. Preşedintele, Ben Ali va trebui să acţioneze fără întârziere în acest sens”, consideră La Croix, jurnalul catolicilor francezi.

Ouest-France, cel mai important ziar regional francez, este de părere că „riscul destabilizării reprezentat de această mişcare de protest nu este de dorit fiindcă favorizează islamismul”, fenomen ce se face tot mai simţit în Maghreb.

Să notăm şi alte subiecte de interes pentru presa franceză şi europeană.

Le Monde subliniază că „Frontul Naţional seduce din ce în ce mai mult simpatizanţii dreptei clasice”.

Le Parisien/Aujourd’hui en France evocă „emoţia repatrierii cadavrelor celor doi tineri francezi ucişi în Niger de terorişti Al-Qaida”.

Le Monde scrie şi despre „ploile diluviene care afectează Brazilia, ploi soldate cu sute de morţi”.

Cotidianul belgian, Le Soir scrie pe larg despre criza politică din Belgia: „negocierile au fost reluate dar tensiunile rămân”.

El Pais, cotidian spaniol, se concentrează asupra unei cifre comunicate ieri de autorităţile mexicane: „peste 15.000 de morţi, în 2010, în Mexic, din cauza narcotraficanţilor”.

Presa italiană publică alte revelaţii ale sitului WikiLeaks. Consulul american la Napoli a declarat într-o notă diplomatică: „politicienii italieni nu luptă contra mafiei” – această declaraţie ţine loc de titlu în Corriere della Sera.

 
Revista Presei Europene cu Ştefan Popescu şi Magda Prelipceanu