Al doilea război din Cecenia este cauza atentatului de la Moscova (Liberation)

„Ameninţarea teroristă a devenit o ameninţare serioasă în Rusia” (Liberation). „Prin obiectivele pe care şi le-a fixat Sarkozy urmăreşte să se plaseze nu numai deasupra partidelor dar şi deasupra ţării” (Les Echos). „Cum oare, atunci când suntem de stânga, ne opunem unui om care vrea să aducă reguli în sistemul mondial? (Le Figaro). „Francois Fillon se opune unei legalizări a euthanasiei” (Le Monde).

Atentatul sângeros de la Moscova ocupă spaţii ample în presa franceză şi europeană.

Liberation, cotidian cu simpatii de stânga, consideră că „de vină pentru ceea ce s-a întâmplat la Moscova este al doilea război din Cecenia, un război la fel de feroce ca primul şi care a zdrobit rebeliunea islamistă, făcând zeci de mii de victime civile. Torturile, execuţiile extrajudiciare practicate de armata rusă şi de miliţiile aflate în serviciul acesteia au provocat un ciclu de răzbunări fără sfârşit cum ar fi «văduvele negre» din Caucaz, soţii sau fiice ale combatanţilor islamişti asasinaţi, au devenit embleme. De fiecare dată, violenţa atentatelor odioase a justificat strângerea şurubului. Duetul Putin-Medvedev se va arăta dur contra inamicului, şi aceasta în asentimentul deplin al occidentalilor. Ameninţarea teroristă a devenit o ameninţare serioasă în Rusia dar trebuie auziţi şi apărătorii drepturilor omului care denunţă metodele şi manipulările serviciilor secrete ruseşti”.

Presa franceză şi europeană comentează pe larg şi obiectivele preşedinţiei franceze a G20, grupul celor mai mari economii ale lumii. Din conferinţa de presă a lui Nicolas Sarkozy de ieri, editorialiştii reţin că „hiper-preşedintele” de la începutul mandatului devine un acum un „super-preşedinte” şi că preşedinţia simultană a G20 şi G8 îi va da ocazia să devină din nou prezidenţiabil pentru 2012.

Editorialistul din Les Echos este de părere că „prin obiectivele pe care şi le-a fixat Sarkozy urmăreşte să se plaseze nu numai deasupra partidelor dar şi deasupra ţării”.

L’Est Républicain apreciază: „cripto-candidatul la alegerile din 2012 vrea să îşi valorifice reuşitele internaţionale – a se vedea criza din Georgia, criza financiară – pentru a fi cât mai pe placul alegătorilor”.

Le Courrier Picard, alt ziar regional, consideră conferinţa de presă de ieri „un adevărat examen oral pentru preşedinte care a ales astfel o cale clasică pentru cea de-a 5-a Republică pentru a reveni în sondaje”. Editorialiştii se mai întreabă şi dacă această strategie va fi suficientă pentru a-I aduce lui Nicolas Sarkozy mult-așteptatele şanse de câştig.

Atât la nivel naţional cât şi internaţional preşedintele comunică foarte bine. Evocă în mod pertinent dosarele dar obţine rezultate puţine”, consideră Midi-Libre.

Le Figaro, ziar proguvernamental, se întreabă însă cu ironie: „Cum oare, atunci când suntem de stânga, ne opunem unui om care vrea să aducă reguli în sistemul mondial? Cum să ne opunem, atunci când suntem de stânga, unui om care vrea să combată specula de pe pieţele agricole internaţionale?”.

Francezii cumpără tot mai mult prin internet, cel puţin aşa consideră ziarele euro-franceze.

La Tribune povesteşte despre „cursa nebună a comerţului online. 31 de miliarde de euro pentru cumpărături pe net. Comerţul online a crescut cu 24 % în numai un an de zile”, observă cotidianul cu tentă economică. În Franţa sunt aproape 90.000 de situri de vânzare de produse de pe care fac achiziţii 27 de milioane de francezi. Cumpărăturile de pe internet au atins nivelul de dinaintea crizei, francezii efectuează, în medie, 12 tranzacţii pe an în valoare de 1.100 de euro. Avantajate sunt tot marile companii de distribuţie cum este Carrefour. Tot mai mulţi preferă să cumpere cu un simplu click decât să străbată raioanele magazinelor.

Să notăm şi alte subiecte de interes pentru europeni.

În Franţa, premierul, „Francois Fillon se opune unei legalizări a euthanasiei”, titrează Le Monde. „Senatul va examina un proiect de lege care vizează instaurarea unei asistenţe medicale pentru a muri”, notează cotidianul de seară.

Premierul belgian în exerciţiu, „Yves Laterme, a cerut ambasadorilor belgieni să vândă o imagine pozitivă a Belgiei, în ciuda impasului politic în care se găseşte ţara de 220 de zile”, notează cotidianul belgian francofon Le Soir.

Revista Presei Europene cu Ştefan Popescu şi Magda Prelipceanu