Dejan Anastasjevic analist politic la revista Vremea din Belgrad

Odată cu arestarea lui Radovan Karadzic - drumul Serbiei către Uniunea Europeana va fi mai rapid si mai lin - apreciază analistul politic de la revista Vremea din Belgrad, Dejan Anastasjevic.

Radovan Karadzici, fostul lider politic al sârbilor din Bosnia a fost arestat. Considerat a fi criminal de război, si căutat de 12 ani pentru a răspunde pentru faptele sale, el este acuzat inclusiv pentru masacrul de la Srebrenita.

Un interogatoriu preliminar a luat sfârşit la Belgrad în această dimineaţă. E vorba de prima etapa a procedurii de extrădare către Tribunalul International de la Haga, unde va fi judecat pentru crime de război.

Potrivit presei sârbe, Karadzici ar fi folosit o identitate falsă, şi se ascundea lucrând ca medic chiar in Serbia, in apropiere de Belgrad.

Odată cu arestarea lui Radovan Karadzic - drumul Serbiei către Uniunea Europeana va fi mai rapid si mai lin - apreciază analistul politic de la revista Vremea din Belgrad, Dejan Anastasjevic(audio).

C.C. D-le Anastaijevic, cum a fost primită la Belgrad vestea arestării lui Radovan Karadzic, unul din criminalii de război de care depinde si viitoarea integrare europeana a Serbiei.

D.A, - A venit ca un soc. Practic nu s-a aflat nimic pina azi-noapte foarte tirziu. Atunci informatia a fost anunata foarte pe scurt, intr-o declaratie facuta de Guvern. Acesta nu a facut decit sa anunte ca Radovan Karadzic a fost arestat si atit.

C.C. - Am vazut deja unele proteste de strada. Exista riscul destabilizarii situatiei?

D.A. - Nu. A fost vorba de un protest foarte mic, foarte putin important ca numar de participanti... iar acestia au fost repede imprastiati de politie. Nu au existat practic violente, si nici nu ma astept sa apara alte probleme, de genul unor proteste de amploare, in viitorul previzibil.

C.C. - Ce înseamnă aceasta arestare din punct de vedere politic, pentru presedintele Boris Tadic si pentru noul Guvern?

D.A. - Aceasta arestare... se poate spune ca a intarit semnificativ credibilitatea Guvernului , a autoritatilor pro-europene in general, atit pe plan intern cit si pe plan extern.

Guvernul a anuntat acum câteva saptamini ca se va ocupa mai serios in privinta chestiunii cu Tribunalul International - iar aceasta veste nu face decit sa demonstreze ca au vorbit serios.

C.C. - Există sperante mai mari acum ca Serbia va primi statutul de tara candidat la Uniunea Europeana inainte de finele acestui an?

D.A. - Cred ca in orice caz sansele au crescut ca Serbia sa devina curind o tara candidat.. Acum mai sint doi presupusi criminali de razboi de predat autortitatilor de la tribunalul penal International pentru Fosta Iugoslavie, dar Karadzic era unul dintre cei 3 cei mai cautati - si poate chiar cap de lista.

Iar acum odata cu arestarea lui, cred ca drumul serbiei spre Uniunea Europeana va fi mult mai rapid si mai lin.