Sistemul medical albanez : pariul cu modernitatea

albania-spital.jpg

Spital in Albania

Albania este o ţară de răscruce, plasată în Balcani dar şi la Marea Adriatică şi Ionică, o ţară situată în bazinul Mediteranei dar şi în ceea ce noi numim convenţional Europa mediană, un spaţiu supus influenţelor turco-musulmane, greco-bizantine, slavo-ortodoxe, italiene dar şi austro-ungare. 

A fi aşezat la răscruce aduce cu sine sinteze neaşteptate, o bogăţie de forme şi culori, un sound al diversităţii. A fi aşezat la răscruce implică însă şi costuri uneori împovărătoare, altercaţii între Est şi Vest, între Nord şi Sud cu implicaţii geopolitice evidente.

Dar albanezii au dovedit forţa de a fi un popor al răscrucii, de a sintetiza toate influenţele primite. Continuăm aşadar voiajul nostru în Albania şi ne oprim asupra sistemului sanitar unui domeniu care înseamnă populaţie, solidaritate, valori umane – viitor, un domeniu care suferă, poate mai mult ca oricare altul de pe urma tranziţiei.

Aidoma altor ţări foste comuniste, Albania îşi pune aceleaşi întrebări : unde trebuie alocaţi mai întâi banii, puţinii bani de la buget – în autostrăzi, în hidrocentrale, în dezvoltarea turismului, în aeroportul din Tirana, în armată, în servicii secrete, în şcoli sau în sănătate ? Totul pare important, totul trebuie reaşezat, reconstruit, pornit de la zero chiar, iar sănătatea ajunge de multe ori, de cele mai multe, în postura de Cenuşăreasă. 

 

Echipa RFI România, reprezentată de jurnalistul Ștefan Popescu și foto-jurnalistul Christian Silva a fost în Albania pentru a vedea aceste lucruri, dar și pentru a prezenta ascultătorilor noștri o țară a Europei, a regiunii noastre, mai puțin cunoscută.

 
Mărturii despre lume - sistemul medical albanez