Euranet - 16 Decembrie

România, după 20 de ani. Pe 16 decembrie 1989 la Timişoara se aprindea flacăra revoluţiei. Primii dintre cei 30.000 de militari americani suplimentari pe care preşedintele Barack Obama a decis să îi trimită în afganistan vor sosi săptămâna aceasta. Fraudele cu certificate de emisii de carbon au provocat în ultimul an şi jumătate pierderi de 5 miliarde de euro în Uniunea Europeană.

România, după 20 de ani. Pe 16 decembrie 1989 la Timişoara se aprindea flacăra revoluţiei. După 4 zile în care primii români care au strigat Libertate, plăteau cu viaţa dorinţa lor de a scăpa de dictatură, Timişoara devenea primul oraş liber de comunism. În 40 de minute un interviu cu pastorul Laszlo Tokes, un simbol al evenimentelor de acum două decenii, omul care a dat startul revoltei anticomuniste.

Vorbim în 40 de minute şi despre generaţia care se năştea odată cu speranţele românilor de a trăi într-o ţară liberă şi democratică.

Tineri care îşi aniversează ziua de naştere în acelaşi an în care revoluţia cuprindea România. Cum arată comunismul ştiut doar de la părinţi sau din paginile cărţilor de istorie ne va spune Anca Burlacu.

Primii dintre cei 30.000 de militari americani suplimentari pe care preşedintele Barack Obama a decis să îi trimită în afganistan vor sosi săptămâna aceasta. Între timp secretarul general al NATO negociază la Moscova tranzitarea pe teritoriul Rusiei a unui transport de arme şi material militar destinat teatrului de război. Petre Răileanu ştie mai multe.

Fraudele cu certificate de emisii de carbon au provocat în ultimul an şi jumătate pierderi de 5 miliarde de euro în Uniunea Europeană. Documntele sunt cumpărate din statele membre unde sunt scutite de taxe şi vândute în alte ţări, unde cumpărătorii sunt obligaţi să plătească şi TVA. Nici România nu a fost ferită de astfel de tentative. Are toate detaliile Andreea Orosz în magazinul european.