Euranet - 15 Decembrie

20 decembrie 1989 Timişoara devenea primul oraş liber de comunism. Traian Băsescu este felicitat de liderii politici europeni în urma victoriei înregistrate în cursa prezidenţială. În timp ce la Copenhaga liderii lumii încearcă să ajungă la un acord pentru a limita emisiile poluante, românii încă nu sunt foarte receptivi când vine vorba de colectarea selectivă a deşeurilor. În Italia perioada de amnistie fiscală acordată de guvern se încheie pe 15 decembrie.

20 decembrie 1989 Timişoara devenea primul oraş liber de comunism. În urma intervenţiei forţelor de ordine primii români care vroiau libertate plăteau cu viaţa dorinţa lor de a scăpa de dictatură. Cum sunt marcaţi cei douăzeci de ani care s-au scurs de-atunci ne spune imediat corespondentul RFI Florian Mihalcea.

Traian Băsescu este felicitat de liderii politici europeni în urma victoriei înregistrate în cursa prezidenţială. Dacă din Franţa Nicolas Sarkozy îi transmite felicitări călduroase pentru cel de-al doilea mandat, peste ocean tonul este mult mai aspru. "E timpul ca în românia să se întâmple lucruri şi să se pună capăt certurilor". O spune ambasadorul american la Bucureşti. Discutăm subiectul alături de Luca Niculescu.

În timp ce la Copenhaga liderii lumii încearcă să ajungă la un acord pentru a limita emisiile poluante, românii încă nu sunt foarte receptivi când vine vorba de colectarea selectivă a deşeurilor. Ajutaţi de autorităţi care în urmă cu doi ani lansau programul "Marea Debarasare", românii deprind încet-încet obiceiuri ecologice. Andreea Orosz vine cu toate detaliile în magazinul european.

În Italia perioada de amnistie fiscală acordată de guvern se încheie pe 15 decembrie. Executivul a dat publicităţii primele rezultate ale acestei măsuri: peste 100 de miliarde de euro au fost repatriate. Are detalii corespondentul RFI Ştefan Popescu. De la care aflăm şi că premierul Berlusconi va fi externat miercuri dar îşi va relua activitatea după 1 ianuarie.