Bruxelles, Consiliu European: Berlinul vrea intarirea disciplinei bugetare in zona euro

Întărirea disciplinei bugetare şi sancţiuni politice pentru statele care nu vor respecta noile reguli. Acesta este principalul subiect pus pe masa la Consiliul European de toamnă de la Bruxelles de Germania şi Franţa. Sunt numeroase vocile europene care nu sustţin ideea, pentru că asta ar însemna modificarea Tratatului de la Lisabona, document care cu greu a fost ratificat de toate statele membre. În ţară Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pe Legea Educaţiei. PSD si PNL depun motiune de cenzura. În Franţa, la îndemnul sindicatelor, au loc joi noi acţiuni împotriva reformei sistemului de pensii. Noi mişcări sindicale vor avea loc pe 6 noiembrie.

Întărirea disciplinei bugetare şi sancţiuni politice pentru statele care nu vor respecta noile reguli. Acesta este principalul subiect pus pe masa la Consiliul European de toamnă de la Bruxelles de Germania şi Franţa. Sunt numeroase vocile europene care nu sustţin ideea, pentru că asta ar însemna modificarea Tratatului de la Lisabona, document care cu greu a fost ratificat de toate statele membre. Discutăm subiectul în 40 de minute.

În ţară Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pe Legea Educaţiei. Din această cauză guvernul Boc, abia scăpat din focurile unei moţiuni de cenzură, va fi din nou supus aceluiaşi tratament. PNL şi PSD încearcă din nou să debarce actuala echipă de la Palatul Victoria. Aflăm în emisiunea din această seară ce prevederi din noua lege a educaţiei îi nemulţumesc şi pe sindicaliştii din domeniu.

În Franţa, la îndemnul sindicatelor, au loc joi noi acţiuni împotriva reformei sistemului de pensii. Mobilizarea nu a fost masivă pentru că în Franţa este perioada vacanţelor şcolare. Deşi legea care prevede creşterea vârstei de pensionare a fost aprobată definitiv de cele două camere ale parlamentului, sindicatele nici nu se gândesc să renunţe la proteste. Noi mişcări sindicale vor avea loc pe 6 noiembrie.

Vom vorbi şi despre un alt subiect care preocupă autorităţile de la Paris Este vorba despre recentele ameninţări lansate la adresa Franţei de cel mai căutat terorist al lumii: Osama ben Laden. Într-o înregistrare audio, liderul al-Qaida a avertizat că ţara nu va fi în siguranţă decât dacă se va retrage din Afganistan şi va pune capăt "nedreptăţilor" la adresa musulmanilor.