Viața în reluare

Te-ai săturat de interminabila reluare a filmelor de la televizor sau de recitirea pentru copii a unei cărți de povești? În primul caz, o simplă măsurare a audienței tv  ne poate demonstra că ne place de fapt să revedem un film.

Un studiu recent vine să răspundă la întrebarea, de ce ne place să revedem un film sau să recitim o carte? În primul rând, putem sta liniștiți, nu este o dependență sau vreun ritual bolnăvicios, cât mai mult un efort conștient de a căuta noi semnificații sau înțelesuri. O curiozitate cu efect terapeutic. 

După cum scriu cei de la LiveScience.com, Cristel Russel specialist la American University a chestionat alături de colegii lui 23 de subiecți, încercând să găsească explicații pentru plăcerea de a „re-consuma” un produs. Din rezultatele studiului lor înțelegem că re-citirea unei cărți sau pofta cu care urmărim un film în reluare, nu este o încercare disperată și nostalgică a consumatorului de a se agăța de trecut, așa cum s-a crezut inițial. Este vorba despre o disponibilitate de a revedea cu o privire mult mai atentă și poate și mai critică, aspecte din povestea inițială, care la prima vizionare au rămas neînțelese. Cristel Russel spune, citez: „Re-citirea unei cărți se face cu aceeași ochi, privirea însă diferă iar noua percepție poate aduce adevărate beneficii terapeutice”.

La studiul realizat de specialiștii de la American Univerisity a participat și un preot. Acesta a spus că recitește Biblia cu regularitate găsind astfel noi înțelesuri în pasaje pe care le consideră că fiind inițial cunoscute lui. 

Prin acest studiu, autorii au confirmat o teorie a filosofului german Martin Heidegger, care în 1953 a susținut că repetarea permite unui om să înțeleagă mai ușor trecutul. Re-consumarea dizolvă cumva contrastul între trecutul personal și prezent, reușind astfel să interpretăm diferit prin alte cuvinte sau noi imagini ceea ce am perceput inițial, în trecut. 
 
Cine s-ar fi gândit că o simplă reluare a unui film la televizor poate avea efecte terapeutice? Psihoterapeuţii văd repetarea ca o experiență utilă pentru a te curăța de excesele emoționale acumulate în prezent printr-un concept psihanalitic numit abreacție. O descărcare emoțională care ne permite să eliberăm emoțiile legate de un eveniment traumatic, care astfel nu se va transforma în ceva patogen. E cea mai simplă cale de abreacție. Cealaltă fiind provocată de psihoterapeut prin hipnoză. 
 
O tânără participantă la studiu a spus că ea se eliberează de emoții sau stres recitind cartea „Podurile din Madison Country”. Aceasta a declarat, citez: „Când nu îmi este foarte bine din diferite motive, simt nevoia să recitesc această carte, plâng bine și astfel elimin această stare. Pentru mine e suficient”. Pe scurt, au explicat cercetătorii, această carte permite subiectului să scape de excesul de pesimism și tristețe.   
Implicațiile psihologice ale studiului trebuie să ne convingă că nu trebuie să te simți ciudat re-vizionând un film sau re-citind aceleași cărți, studiul specialiștilor de la American University demonstrând că re-consumul poate avea un efect terapeutic și poate fi chiar încurajat, după cum spun aceștia „Într-o eră a progresului, a goanei după noutate și schimbare se pare că uităm cât de bine poate fi să mai faci ceea ce făceai odată.” 
 
Valentin Panduru despre re-consum