Diaconu îi răspunde lui Dragnea în cazul Roşia Montană: Aş vrea ca România să fie o grădină botanică, nu un depozit de cianuri!

Mircea Diaconu spune la RFI că ar vrea ca România să fie o grădină botanică şi nu o groapă de gunoi sau un depozit de cianuri. Reacţia vicepreşedintelui executiv al PNL vine după ce vicepremierul Liviu Dragnea (PSD) a declarat miercuri la comisia parlamentară pentru Roşia Montană că "trebuie să ne gândim serios" dacă vrem să facem din România o ţară care să stea pe propriile picioare în ceea ce priveşte resursele sale energetice sau "vrem să facem din România o grădină botanică".

Mircea Diaconu îl contrează pe Liviu Dragnea: "Aş prefera să fie o grădină botanică ţara mea şi nu o groapă de gunoi. Am văzut o ştire care m-a siderat. Pe platforma ARO Câmpulung, care a fost într-adevăr o perlă pentru România, un incendiu imens de la un depozit de deşeuri toxice. Deci ARO Câmpulung, care a fost o perlă a ajuns un imens depozit de materiale toxice. Ce vrem cu ţara asta, nu mă refer numai la ARO Câmpulung, vrem un depozit de cianuri sau vrem o grădină botanică? Eu vreau o grădină botanică!".

Liberalul spune că "în absenţa unei strategii naţionale acceptate, comentate, discutate şi argumentate a resurselor naturale ale României (...), în afara acestei strategii eu nu aş face nici un pas mai departe, că Roşia Montană este un subiect din această logică generală a resurselor naţionale, este patrimoniul nostru. Nu poate fi dat că vrea un Guvern sau că vrea o firmă sau mai ştiu eu cum".

Mircea Diaconu crede că proiectul Roşia Montană nu va rezolva problema locurilor de muncă: "De două mii de ani se exploatează aur acolo. Oare de ce trebuie să scăpăm repede de el în zece ani? De parcă asta-i tema, hai să scăpăm repede de el, ca să dăm locuri de muncă. Iertaţi-mă, e vorba de opt sute sau o mie de locuri de muncă. Păi, satul meu are o mie de bărbaţi, care aşteaptă locuri de muncă. E vorba de un sat! Asta rezolvă problema locurilor de muncă, pe care le aşteaptă o mulţime de oameni în ţara asta? E stupid! Este fals! Acolo sunt interesele pure ale unei firme şi ale unor indivizi".