America, prima zi după „shutdown”

America e parţial închisă şi statul federal e la cotă de avarie după eşecul politicienilor de a pune la punct bugetul pe anul viitor. Majoritatea agenţiilor funcţionează cu aproximativ 10% din personal şi au fost închise parcuri naţionale şi muzee. În acest tumult există însă şi o veste bună – prima parte a reformei în domeniul sănătăţii, aşa numita „Obamacare” a intrat în vigoare.

Mulţi angajaţi federali au mers marţi la locul de muncă numai pentru a pune afişe că activităţile sunt oprite şi pentru a înregistra mesaje telefonice. Ei sunt în concediu fără plată până când Congresul va aproba bugetul pentru anul fiscal 2014, care a început la 1 octombrie.

Totuşi, activităţile esenţiale ale guvernului, precum cele în domeniul securităţii, vor continua, ca şi înregistrarea într-un program de asigurare în domeniul sănătăţii, mandatat conform noii legi susţinute de preşedintele Barack Obama, Affordable Care Act, respinsă de republicani.

Oamenii de afaceri cred însă că totul se va rezolva rapid, aşa că bursa de la New York a terminat în creştere sesiunea de marţi, investitorii pariind pe o soluţionare rapidă a crizei fiscale: Dow Jones a câştigat 0,41%, iar Nasdaq 1,23% .

Oprirea parţială a activităţilor guvernului federal va costa minim 300 de milioane de dolari pe zi, într-o primă etapă, dar costurile ar putea creşte pe parcurs, potrivit firmei de consultanţă IHS.

Reforma în sănătate, motiv de certuri politice interminabile

"Obamacare" este pilonul central al reformei sistemului de sănătate promovată de preşedintele Barack Obama. Desfăşurarea reformei în sănătate nu este afectată direct de blocarea activităţilor neesenţiale ale guvernului, deoarece este finanţată din capitolul de cheltuieli obligatorii de la buget, care poate fi menţinut de la un an la altul indiferent de luptele din Congres pe tema bugetului pentru anul fiscal 2014.

Affordable Care Act, lege care necesită finanţare estimată la 1.400 miliarde de dolari în următorii 10 ani, prevede că aproape toţi cetăţenii americani trebuie să aibă începând de anul viitor asigurare medicală, în caz contrar fiind pasibili de amenzi.

 În pofida problemelor de logistică şi atmosferei tensionate de pe scena politică, guvernul a deschis marţi înregistrările pentru Obamacare, punând la dispoziţia populaţiei mai multe pieţe online şi call center-uri destinate achiziţiei de servicii de sănătate.

Un număr de 14 state au aplicat "Obamacare" prin deschiderea unor pieţe de asigurări la nivel local, iar în restul jurisdicţiilor platformele sunt controlate total de guvernul federal sau operate în colaborare cu Washingtonul.

Legea prevede de asemenea înfiinţarea de pieţe la nivelul fiecărui stat unde cetăţenii pot cumpăra de la companii poliţele de asigurare de care au nevoie, primind în schimb facilităţi fiscale.

Numărul locuitorilor neasiguraţi medical din SUA este estimat la 48 de milioane.

Au fost închise muzee şi parcuri naţionale

Parcul naţional Yosemite, una dintre principalele atracţii turistice din California, a rămas închis marţi pentru cea de-a 123-a aniversare, la fel ca toate parcurile naţionale americane.

Ironia sorţii face ca aniversarea parcului Yosemite să fie onorată marţi de Google, care şi-a redesenat logo-ul în culorile parcului pe versiunea americană a site-ului.

Societatea care exploatează cele 1.000 de camere disponibile în incinta parcului, DNC Parks and Yosemnite, încearcă să prevină turiştii care au rezervări şi acordă 48 de ore celor care sunt deja în parc pentru a pleca.

Yosemite, situat la aproximativ 320 de kilometri est de San Francisco, primeşte în medie două milioane de turişti în fiecare an

La sfârşitul lui august, două dintre rutele de acces în parc au fost închise din cauza unui incendiu imens, care a ars peste 100.000 de hectare de pădure în parc şi în împrejurimi.

Efecte în plan politic

Oprirea parţială a activităţilor guvernamentale este extrem de nepopulară în rândul americanilor.

Aceştia se opun în proporţie de 72% şi numai 22% sunt de acord ca Congresul să blocheze funcţionarea guvernului pentru a opri intrarea în vigoare a noilor reglementări în domeniul sănătăţii, program cunoscut sub numele de Obamacare, potrivit unui sondaj de opinie.

Sondajul, efectuat în perioada 23-29 septembrie, arată că 74% din populaţie dezaprobă strategia republicanilor şi doar 17% o susţin.

În cazul democraţilor proporţia este de 60% la 32%. Obama are un scor negativ de 45% şi o susţinere de 49%. În luna august, acest raport era de 46% la 48%.