Parlamentul European a aprobat liberalizarea vizelor pentru cetăţenii ucraineni

thumb_4008_news_medium.jpg

Petro Poroșenko alături de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker
Petro Poroșenko alături de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker

Scutirea de vize a fost apreciată de oficialii europeni drept un semnal puternic al faptului că Ucraina este văzută ca un membru cheie în parteneriatul Estic.

Ucrainenii vor putea în scurt timp să călătorească în Uniunea Europeană fără vize, după un vot în acest sens al Parlamentului European.

Exceptarea de vize pentru sejururile de scurtă durată ar urma să intre in vigoare în iunie, dupa aprobarea formală a Consiliului de ministri, reprezentand statele membre ale UE. 

Există, insă şi nişte conditii impuse ucrainienilor. Ei trebuie să deţină un paşaport biometric  pentru a avea dreptul să calatoreasca în UE timp de maximum 90 de zile pentru afaceri, turism sau pentru a-si vizita rudele ori prietenii. Aceştia nu vor avea in schimb acces la piata muncii. 

Liberalizarea se va aplica in toate tarile UE - cu exceptia Marii Britanii si Irlandei , decizia care permite călătorii fără viză se va aplica  şi in Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elvetia.

Presedintele Petro Poroshenko a salutat pe Twitter, prin vocea purtătorului său de cuvânt:  "un vot istoric nu doar pentru Ucraina, ci si pentru intreaga UE.”
Liberalizarea vizelor se va face cu o serie de garantii. O clauză permite reintroducerea rapidă a vizelor în cazuri excepţionale, dacă există presiuni migratorii puternice sau a  creşteri sensibile a numărului de cetateni care rămân in UE după expirarea duratei autorizate a sejurului. La sfârşitul lunii martie anul acesta, Georgia,un al stat estic,  a beneficiat de exceptare de vize Kosovo si Turcia spera de asemenea să obţină liberalizări în regimul vizelor pentru Uniunea Europeană.