*

Libia: Muncitorii străini, printre care şi români, cer ajutor

Libia: Muncitorii străini, printre care şi români, cer ajutor

Mai mulţi muncitori străini, printre care şi români, au cerut ajutor pentru a fi evacuaţi din Libia prin intermediul presei elene. Toate marile companii străine au început să îşi retragă în ultimele zile personalul din Libia. Ministerul de externe de la Bucureşti spune că 70 la sută din românii aflaţi în Libia lucrează pentru companii româneşti sau străine care operează în această ţară şi care, în general, asigură singure evacuarea în siguranţă a angajaţilor.

Autor: Andreea Orosz, Lea Berzuc

Data: Marţi, 22 Februarie 2011

Toate marile companii străine au început să îşi retragă în ultimele zile personalul din Libia, unde muncitorii unei companii sud coreene au fost ţinta unui atac soldat cu mai mulţi răniţi. Şi grupul Rompetrol a constituit o celulă de criză pentru monitorizarea, coordonarea şi menţinerea legăturii cu cei 62 de angajaţi din această ţară, în vederea evacuării lor.

Compania dă asigurări într-u comunicat că "în prezent, angajaţii români ai Grupului Rompetrol din Libia sunt în siguranţă, în afara zonelor de conflict, au provizii suficiente de alimente şi carburanţi. În funcţie de condiţiile de transport, dar şi de evoluţia situaţiei generale, se va respecta planul de evacuare stabilit la nivelul celulei de criză constituite la nivelul Grupului Rompetrol."

Directorul general al Direcţiei de Diplomaţie Publică din ministerul român de externe, Doris Mircea spune la RFI că 70 la sută din românii aflaţi în Libia lucrează pentru companii româneşti sau străine care operează în această ţară şi care, în general, asigură singure evacuarea în siguranţă a angajaţilor.

Potrivit AFP, care citează presa elenă, patruzeci de angajaţi ciprioţi, greci, români şi britanici au cerut să fie evacuaţi. Muncitorii sunt angajaţi ai societăţii cipriote de construcţii J&P Avax, lucrând pe un şantier din Libia.

Problema acestor muncitori este că de obicei lucrează pe şantiere aflate  la sute de kilometri distanţă de aeroporturi, ceea ce face în acest moment extreme de dificilă evacuarea lor.

Directorul general al Direcţiei de Diplomaţie Publică din ministerul român de externe, Doris Mircea.
Ascultă

Secţiuni: România / Social

De data aceasta autoritatile romane s-au mobilizat si multi romani sunt acasa sau se fac fac eforturi pentru aducerea cat mai rapida in tara a celor ramasi in Libia.

oamenii astia muncesc si aduc bani in tara iar tara nu se intereseaza deloc de ei

Exista si ghinionul de a fi omul nepotrivit la locul nepotrivit, asa cum se intampla acum cu romanii care
muncesc pe platformele petroliere din Libia, tara in care se produc evenimente nedorite cu varsari de sange si cu victime. Sunt indreptatiti sa solicite ajutor pentru ca se afla intr-o zona de conflict armat. Companiile pentru care lucreaza sunt raspunzatoare in mod direct de protectia si siguranta muncitorilor si sunt convins ca exista clauze contractuale specifice in acest sens. In acelasi timp insa, este si datoria statului roman de a monitoriza daca cetatenii Romaniei beneficiaza de toate drepturile care se impun in astfel de situatii, si in caz de nevoie, poate interveni prin reprezentantii statali delegati. Cu totii ii vrem in siguranta...

Sa speram ca primesc mai mult sprijin de la Dumnezeu ca de la stat nu prea se intrevede.

Evacuarea muncitorilor straini din Libia ar trebui sa fie o prioritate pentru toate guvernele.Vietile acestor oameni sunt puse in pericol.

Bineinteles ca statul roman se lasa ca de obicei pe baza firmelor sa aiba grija de angajatii lor, desi calitatea de cetatean e prioritara celei e angajat.

Multe tari incearca acum sa copieze Egiptul si sa inlature regimurile ramase neschimbate de zeci de ani .

sau iarasi o sa stea statul cu mana in san?

Publică un comentariu nou

  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Taguri HTML permise: <a> <em> <strong> <cite>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.