*

Libia: Muncitorii str─âini, printre care ┼či rom├óni, cer ajutor

Libia: Muncitorii str─âini, printre care ┼či rom├óni, cer ajutor

Mai mul┼úi muncitori str─âini, printre care ┼či români, au cerut ajutor pentru a fi evacua┼úi din Libia prin intermediul presei elene. Toate marile companii str─âine au început s─â î┼či retrag─â în ultimele zile personalul din Libia. Ministerul de externe de la Bucure┼čti spune c─â 70 la sut─â din românii afla┼úi în Libia lucreaz─â pentru companii române┼čti sau str─âine care opereaz─â în aceast─â ┼úar─â ┼či care, în general, asigur─â singure evacuarea în siguran┼ú─â a angaja┼úilor.

Autor: Lea Berzuc, Andreea Orosz

Data: Marţi, 22 Februarie 2011

Toate marile companii str─âine au început s─â î┼či retrag─â în ultimele zile personalul din Libia, unde muncitorii unei companii sud coreene au fost ┼úinta unui atac soldat cu mai mul┼úi r─âni┼úi. ┼×i grupul Rompetrol a constituit o celul─â de criz─â pentru monitorizarea, coordonarea ┼či men┼úinerea leg─âturii cu cei 62 de angaja┼úi din aceast─â ┼úar─â, în vederea evacu─ârii lor.

Compania d─â asigur─âri într-u comunicat c─â "în prezent, angaja┼úii români ai Grupului Rompetrol din Libia sunt în siguran┼ú─â, în afara zonelor de conflict, au provizii suficiente de alimente ┼či carburan┼úi. În func┼úie de condi┼úiile de transport, dar ┼či de evolu┼úia situa┼úiei generale, se va respecta planul de evacuare stabilit la nivelul celulei de criz─â constituite la nivelul Grupului Rompetrol."

Directorul general al Direc┼úiei de Diploma┼úie Public─â din ministerul român de externe, Doris Mircea spune la RFI c─â 70 la sut─â din românii afla┼úi în Libia lucreaz─â pentru companii române┼čti sau str─âine care opereaz─â în aceast─â ┼úar─â ┼či care, în general, asigur─â singure evacuarea în siguran┼ú─â a angaja┼úilor.

Potrivit AFP, care citeaz─â presa elen─â, patruzeci de angaja┼úi ciprio┼úi, greci, români ┼či britanici au cerut s─â fie evacua┼úi. Muncitorii sunt angaja┼úi ai societ─â┼úii cipriote de construc┼úii J&P Avax, lucrând pe un ┼čantier din Libia.

Problema acestor muncitori este c─â de obicei lucreaz─â pe ┼čantiere aflate  la sute de kilometri distan┼ú─â de aeroporturi, ceea ce face în acest moment extreme de dificil─â evacuarea lor.

Directorul general al Direcţiei de Diplomaţie Publică din ministerul român de externe, Doris Mircea.
Ascult─â

Secţiuni: România / Social

De data aceasta autoritatile romane s-au mobilizat si multi romani sunt acasa sau se fac fac eforturi pentru aducerea cat mai rapida in tara a celor ramasi in Libia.

oamenii astia muncesc si aduc bani in tara iar tara nu se intereseaza deloc de ei

Exista si ghinionul de a fi omul nepotrivit la locul nepotrivit, asa cum se intampla acum cu romanii care
muncesc pe platformele petroliere din Libia, tara in care se produc evenimente nedorite cu varsari de sange si cu victime. Sunt indreptatiti sa solicite ajutor pentru ca se afla intr-o zona de conflict armat. Companiile pentru care lucreaza sunt raspunzatoare in mod direct de protectia si siguranta muncitorilor si sunt convins ca exista clauze contractuale specifice in acest sens. In acelasi timp insa, este si datoria statului roman de a monitoriza daca cetatenii Romaniei beneficiaza de toate drepturile care se impun in astfel de situatii, si in caz de nevoie, poate interveni prin reprezentantii statali delegati. Cu totii ii vrem in siguranta...

Sa speram ca primesc mai mult sprijin de la Dumnezeu ca de la stat nu prea se intrevede.

Evacuarea muncitorilor straini din Libia ar trebui sa fie o prioritate pentru toate guvernele.Vietile acestor oameni sunt puse in pericol.

Bineinteles ca statul roman se lasa ca de obicei pe baza firmelor sa aiba grija de angajatii lor, desi calitatea de cetatean e prioritara celei e angajat.

Multe tari incearca acum sa copieze Egiptul si sa inlature regimurile ramase neschimbate de zeci de ani .

sau iarasi o sa stea statul cu mana in san?

Public─â un comentariu nou

  • Adresele de situri web ┼či adresele de e-mail se transform─â automat ├«n linkuri.
  • Taguri HTML permise: <a> <em> <strong> <cite>
  • Liniile ┼či paragrafele sunt rupte automat.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.